2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Díszpolgáravatás és ünnepélyes megnyitó

Jubileumi kiadáshoz érkeztek el a marosvásárhelyi Városnapok, ugyanis az idén szervezik meg a 25. kiadását. Számos színes program várja az érdeklődőket, hat különböző helyszínen. Azonban még a hivatalos megnyitó előtt sor került az eseménysorozat egyik legmeghatározóbb mozzanatára: felavatták Marosvásárhely díszpolgárait.

Fotó: Karácsonyi Zsigmond

A laudációkra és a díjak átadására a Kultúrpalota tükörtermében került sor. Azokat a személyeket díjazták, akik megvalósításaikkal hozzájárultak a város nevének öregbítéséhez. Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere, elmondta, hogy nagy öröm számára az, hogy a városnak ismét lehetősége nyílt arra, hogy tiszteletét fejezze ki a hősök, a példaképek előtt. A polgármester úgy vélekedett, hogy ez egy jó esemény arra, hogy kifejezzük mi az, ami igazán értékes a város számára. Továbbá hangsúlyozta, hogy a város polgárai egyszerre kell bátrak és megfontoltak legyenek, akkor amikor a városhoz nyúlnak, hiszen a település nemcsak azoké, akik most élnek benne, hanem a következő generációé is.

Az újdonsült díszpolgárok között van Marinela Popescu színésznő, aki több mint 60 színházi produkcióban játszott az elmúlt 50 évben. A művésznő külön köszöntetet mondott a színház vezetőségének, hogy ennyi év után is érdemesnek tartották arra, hogy jelöltessék a díjra.

Marinela Popescu


A díjazottak sorában a második volt dr. Béres András , aki több éven át volt a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektora, de a Tompa Miklós Társulatot is vezette, valamint szintén az ő nevéhez kapcsolódik a Pállfy-ház felújítási és a nemzetközi szinten is elismert Doktori Iskola megalapítása. Külön kiemelte, hogy a 90-es években, amikor városi tanácsos volt részt vett a díj létrehozásában, így ezért is külön büszke arra, hogy most (másodszor is) megkaphatja ezt a kitüntetést.

dr. Béres András


A harmadik díjzaott Zeno Fodor színházkritikus volt, aki immáron 77 éve él Marosvásárhelyen. Pályafutása során színházi referens, irodalmi titkár és a Tompa Miklós Társulat igazgatója is volt. Az évek során több, mint 2000 kulturális anyagot közölt és 50 színházi darabot fordított le. Elmondása szerint a művészet Marosvásárhelyen a lakosok elismerése azáltal is ki van fizetve. Úgy vélekedett, hogy ameddig az ereje engedi azért fog dolgozni, hogy a város minél előkelőbb helyet foglaljon el a kultúra térképén.

Rudolf Moca és Zeno Fodor


Sorban a negyedik dízajott Rudolf Moca színész, bábszínész, rádiós műsorszerkesztő volt, aki egy félig magyar, félig roma családból származik. Először pszichológusnak tanult, majd azután iratkozott be az akkori Művészeti Főiskolára. Ezt követően 1973-ban alkalmazták a bábszínházhoz, ahol 38 év alatt 870 szerepben láthatták, valamint az UNITER kiválósági díjat is megkapta. Rudolf Moca viccesen hozzátette, hogy az embereknek nem lenne szabad mókázniuk az életükkel.

Szinten díszpolgári címet kapott dr. Rațiu Petru Bogdan, a Bolyai Farkas Elméleti Líceum romántanára, aki egy ismert és elismert személy mind a tanárok, mind pedig a diákok körében, hangzott el a laudációs szövegében. Rațiu Bogdan 2008 óta tanít a Bolyaiban, ahol kiváló eredményeket ér el a diákokkal. A kezei között tanuló diákok közül többen eljutottak a román nyelv és irodalom tantárgyverseny országos döntőjébe. Ez azért is kiemelkedő eredmény, mert magyar anyanyelvű diákokkal dolgozik. A 2019-ben Meriot díjat kapott Rațiu Bogdan elmondta, hogy sokat kösöznhet a városnak és reményét fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy a jövőben is képes lesz úgy nveleni a diákjait, hogy azok egy dinamikus közösséget tudjanak kialakítani.

Rațiu Petru Bogdan


Post-mortem díszpolgárrá avatták Csurkuly Sándor forradalmárt, aki 1989 decemberében a szabadság mellett emelte fel a szavát. Ezen túlmenően ő alapította meg a Maros Megyei Cigányok Demokratikus Szerveztét is, valamint elérte, hogy a romák legyenek képviselve a helyi tanácsokban. 1993 és 1996 között támogatást nyújtott a romák megsegítését szolgáló szervezeteknek, de a hadrévi konfliktus mediálisában is részt vett.

Csoportkép a díjazottakkal


Végül, de nem utolsó sorban post-mortem díszpolgárrá avatták Vasile Cazant, a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia egykori igazgatóját. Aki ismerte azt tudja róla, hogy kivételes személy volt, hatalmas tudással és hatalmas szívvel rendelkezett. Mindenkinek meghallgatta a gondját és segítségre is lehetett számítani a részéről. Vasile Cazan zenei képzése nyolcéves korában indult, karmesterként pedig 16 éves korában kezdett el dolgozni. 1990-ben a marosvásárhelyi vegyeskar karmestere lett. Vasile Cazan mindig törekedett a még jobbra, ezt bizonyítja az is, hogy New Yorkban is részt vett zenei továbbképzéseken, ahol a világ legnagyobb zenészeivel vett részt. A fiatal tehetségeket is tanította, így például tanár és karmester volt mind a Marosvásárhelyi Művészeti Líceumban, mind pedig a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetemen. 2012-ben a prefektura a legmagasabb kitüntetést a marosfelfalui Fibula díjat ítélete oda neki, míg 2015-ben megkapta a Pro Cultura elismerést is.

A díszpolgáravatás zárómozzanata a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia előadása volt, akik két Vasile Cazan művet adtak elő, a Pilátust, valamint a Templom és iskolát.

 A Mátyás király által kibocsátott oklevél felolvasásása


Az avatás után a Várban megtörtént a 25. Városnapok hivatalos megnyitója, ami hagyományos a Mátyás király által kibocsátott oklevél felolvasásával vette kezdetét. Ezt követően a marosvásárhelyi zenekarok és zenészek vették át a főszerepet, illetve este 21:30-tól Tóth Gabi lépett fel a színpadra. Soós Zoltán elmondta, hogy a következő napokban a Honeybeast zenekar, Péterfy Bori és a Love band és számos más zenekar is fel fog lépni a színpadon. A polgármester hozzátette, hogy hat helyszínen fognak zajlani a városnapok. A Bolyai utca fogja betölteni a művészetek utcája szerepet, a George Enescu utcában a lazább, jazzes hangulat fog dominálni, A Ligetben gyermekprogramokkal készülnek, a Weekend telepen sporttevékenységeket fognak tartani, míg a főtér nagykoncertek helyszíne lesz szombaton és vasárnap. Soós Zoltán külön hangsúlyozta, hogy várják az érdeklődőket, hiszen ez végre valóban a város lakósainak szól