2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Nem volt kiemelkedő eredmény sem magyar, sem román szempontból a tokiói olimpia pénteki versenynapján. Pedig a románok nagyon bíztak abban, hogy a 8+1-es női evezős csapatnak sikerülhet újabb érmet szerezni, különösen, hogy egy nappal korábban a vigaszfutamban világrekordot teljesítettek. A döntő azonban döntő, a verseny az verseny, és a szél- és időjárási viszonyok sem azonosak, így a fináléban a 8+1-es hajó az utolsó, azaz hatodik helyre szorult. Ami persze nem elhanyagolható eredmény, csupán a várakozásokhoz képest csalódás.

Ami pedig a magyar küldöttséget illeti, Telegdy Ádám 5. helye emelkedik ki 200 méteres hátúszásban. A magyarok esetében azonban inkább a vihar előtti csendről beszélhetünk, hisz vasárnap megkezdődtek a kajak-kenu versenyek, újabb érmes reményekkel.

Néhány szóban a pénteki román és magyar eredményekről:

Atlétika. A diszkoszvető Alin Firfirică volt az első román atléta, aki bemutatkozott Tokióban. A selejtezőkben elért 61,90 méteres dobása azonban csak a 17. helyre volt elég, nem jutott a szám döntőjébe. A női 800 m harmadik előfutamában Bartha-Kéri Blanka a hatodik lett, összesítésben pedig a 33. időt érte el, így nem jutott tovább. Szintén az előfutamok fázisában fejezte be a szereplését a férfi 400 méteres gátfutásban Koroknai Máté, aki az első előfutamban hatodik volt, összesítésben pedig a 26. helyen végzett. A délutáni programban szerepelt a női súlylökés selejtezője. Márton Anita 17,59 méteres teljesítménye nem volt elég a döntőhöz, a 21. helyen végzett.

Cselgáncs. A férfi +100 kg-os súlycsoportban Vlăduţ Simionescu könnyed ipponnal kezdett a líbiai Omár Ali ellen, a második körben azonban egy vaza-arival alulmaradt az ukrán cselgáncsozó Jakiv Hammóval szemben, így kiesett.

Evezés. Pétervári Molnár-Bendegúz a férfi egyes szkiff B döntőjében a 4. helyen fejezte be olimpiai szereplését, ez összesítésben a 10. helyet jelenti. 

Sportlövészet. A női 25 m pisztoly versenyszámban a gyorspisztoly-selejtezőket követően Major Veronika hét helyet javított a precíziós selejtezőkben elért 42. helyén, és összesítésben a 35. helyen fejezte be a versenyt.

Torna. A 14. helyen végzett Kovács Zsófia a női tornászok egyéni összetett versenyében. A legjobb helyezést (9.) és pontszámot (14,500) ugrásban érte el. Sajnos a gerendáról leesett, így elvesztette annak a lehetőségét, hogy az első tíz között végezzen. A versenyt, Simone Biles távolmaradása után honfitársa, Sunisa Lee nyerte.

Úszás. Milák Kristóf a második legjobb idővel jutott a 100 méteres pillangóúszás döntőjébe. Szabó Szebasztián a 14. időt úszta az elődöntőben, és kiesett. A férfi 200 méteres hátúszás döntőjében Telegdy Ádám az igen előkelő 5. helyen érkezett célba. Utoljára úszott versenyszerűen a 35 éves Cseh László, aki a férfi 200 méteres vegyes úszás fináléjában a hetedik helyet szerezte meg. A női 200 méteres hátúszás elődöntőjében Burián Katalin a 10. időt teljesítette, így nem jutott döntőbe. Túl rövidnek bizonyult az 50 méteres gyorsúszó táv a 100-on és 200-on döntőt úszó David Popovici-nak, aki a selejtezőkben csak a 40. időt teljesítette. A magyar színeket képviselő Lobanovskij Maxim sem lesz elődöntős, ő a 26. idővel zárta a versenyt. A női 50 gyorson Bianca Costea a 31. időt teljesítette a selejtezőkben. A férfi 1500 gyorson Gyurta Gergely a 15., Kalmár Ákos a 22. idővel fejezte be. A férfi 4x100 vegyes váltóban Magyarország csapata futamában utolsó, összesítésben a 13. helyen végzett.

Vitorlázás. A női Laser Radial hajóosztályban Érdi Mária a 9-10. futamokban nem tudott javítani a helyezésén, a 13. helyen fejezte be a versenyt. A férfi Laser hajóosztályban Vadnai Benjámin a 9-10. futam után a 18. helyen zárta az olimpiai szereplését. A két hajóosztályban a döntő futam még hátravan, de azon csak a legjobb tíz indulhat.

Vízilabda. A női csoportkör keretében, a férfiakhoz hasonlóan, a házigazdák válogatottja alaposan megizzasztotta a magyar csapatot, amely csak a nagyszünet után tudott elhúzni ellenfelétől: Magyarország–Japán 17-13. 


Továbbjutottak Szőcs Berniék

Megnyerte az Egyiptom elleni nyolcaddöntőt az első asztalnál a marosvásárhelyi Szőcs Bernadette-tel felálló román csapat a női asztalitenisz-csapatversenyben. A találkozó a páros mérkőzéssel kezdődött, ezen az Elizabeta Samara/Daniela Dodean páros 3-0-ra verte a Helmi/Abdelaziz duót. Következett a csapatok legjobb játékosainak találkozója, Szőcs Bernadette és az egyiptomi csapatból messzire kiemelkedő, a világelithez tartozó Dina Mesref között. A marosvásárhelyi játékos kicsit nehezen kapta el a fonalat, az első két szettet elveszítette, mindkettőt minimális különbséggel, 10-re és 9-re. Időben sikerült azonban rendeznie a sorokat, és a következő három szett az övé volt 6-ra, 7-re és 

7-re, így a találkozót is megnyerte. Ezt követően Samara 3-1-re nyert Farah Abdelazizzal, így a negyedik és ötödik meccsekre már nem volt szükség, Románia 3-0-lal jutott a negyeddöntőbe, ahol Hongkong csapata volt hétfő hajnalban az ellenfél. Hongkong a nagy esélyes ázsiai csapatok közül talán a legkönnyebben legyőzhető, ehhez azonban nagyon jó napot kell kifogni, hogy aztán az elődöntőben vélhetően a házigazda Japán következzék.


A magyar és román sportolók további vasárnapi eredményei

Asztalitenisz. Magyarország női csapata Japán ellen kezdte és fejezte be szereplését az olimpián. Az eleve toronymagas esélyes házigazdák 3-0-ra, vesztett játszma nélkül hozták Madarász Dóra, Pergel Szandra és Fazekas Mária ellen a meccset. Jegyezzük meg, hogy a legjobb magyar játékos, Póta Georgina sérülés miatt nem játszhatott.

Atlétika. Bejutott a női kalapácsvetés döntőjébe Bianca Ghelber. A 73,50 méteres szintet nem tudta ugyan teljesíteni, de a 71,72 méteres dobása 11. eredményként elégségesnek bizonyult a fináléhoz. Gyurátz Réka 66,48 méterrel a 21. eredményt teljesítve fejezte be a versenyt. Nem lesz sem magyar, sem román döntős a női távolugrásban. Nguyen Anasztázia a 16. eredményt érte el a selejtezőkben 6,52 méterrel. Alina Rotaru egy centiméterrel kevesebbel a 17. lett, míg Florentina Iuşco 6,36 méteres ugrása a 20. helyre volt elég. A női 3000 méteres akadályfutásban Tóth Lili Anna volt közelebb a továbbjutáshoz, futamában hetedik lett, de az összesítésben a 18. idő az övé, és 15-en futhatnak a döntőben. Kácser Zita futamábvan utolsó lett, összesítésben a 41. helyen zárt. Wágner-Gyürkés Viktória sérülés miatt nem tudott rajthoz állni. A női 100 méteres gátfutás első elődöntőjében Kozák Luca a táv felénél elakadt a hetedik gátban, így nem fejezte be a futamot.

Birkózás. A férfi kötöttfogás 130 kg-os súlycsoportjában Alin Alexuc egyértelmű pontozásos vereséget szenvedett a kubai Mijain Lopez Nuneztől az első körben. Innen pedig annak szurkolhatott, hogy Nunez jusson döntőbe, és kapjon újabb lehetőséget a vigaszágon. Ez pedig be is következett, így hétfő hajnalban az iráni Ali Mirzazadeh ellen küzdhetett vigaszágon.


Magyar és román sportolók keddi versenyprogramja

A kezdési időpontok romániai idősáv szerint:

Atlétika, női gerelyhajítás, selejtezők (3:20), Szilágyi Réka; női 400 m selejtezők (3:45), Miklós Andrea; férfi 110 m gát selejtezők (13:10), Szűcs Valdó; férfi súlylökés, selejtezők (13:15), Andrei Toader; női kalapácsvetés, döntő (14:35), Bianca Ghelber.

Kajak-kenu, az előző napi selejtező futamok függvényében női K1-200 m elődöntők (3:30), Kárász Anna, Lucz Dóra; férfi C2-1000 m (4:05) Cătălin Chirilă/Victor Mihalachi, Adolf Balázs/Fejes Dániel; férfi K1-1000 m (4:21) Kopasz Bálint, Varga Ádám; női K2-500 m (5:08) Kozák Danuta/Bodonyi Dóra, Csipes Tamara/Medveczky Erika; utóbb (5:30) B döntők és döntők az adott hajóosztályokban.

Torna, női gerenda, döntő (11:50), Larisa Iordache.

Vízilabda, női negyeddöntő (12:20), Magyarország–Hollandia.

Asztalitenisz, női csapat, elődöntő (13:30) Románia–Japán/Tajvan továbbjutás esetén.

Vitorlázás, finndingi éremfutam (13:33), Berecz Zsombor.

Birkózás szükség esetén vigaszág (5:00): kötöttfogás 67 kg, Korpási Bálint, kötöttfogás 97 kg, Szőke Alex, délután (12:30) döntők; nyolcaddöntők és negyeddöntők (5:30) kötöttfogás 87 kg, Lőrincz Viktor; női 62 kg, Incze Kriszta.


Olimpiai hírek

• Olyan hevesen ünnepelte a győzelmét, hogy megsérült az ír ökölvívó, Aidan Walsh. Walsh megnyerte a negyeddöntőjét a 69 kilósok kategóriájában, majd önfeledt ugrándozásba kezdett. Az ünneplés végén azonban nem sikerült a legjobban a talajra érkezés, s bár utána Walsh még lebicegett a ringből, később kiderült, hogy kificamodott a bokája, és kerekes székben hagyta el az arénát. Az ír csapat vasárnap jelentette be, hogy Walsh az elődöntő előtti orvosi ellenőrzésen és mérlegelésen nem vesz részt, vagyis nem áll ki a brit Pat McCormack elleni elődöntőre. Azért így is bronzéremmel zárta az olimpiát.
• A koronavírus-óvintézkedések megsértése miatt két ezüstérmes georgiai cselgáncsozót hazaküldtek a tokiói olimpiáról. A férfi 66 kilogrammos súlycsoportban indult Vazsa Margvelasvilit, valamint a 73 kilósok között versenyző Lasa Savdautasvilit azért büntették meg, mert városnézésre indultak a japán fővárosban. Muto Tosiro, az ötkarikás játékok szervezőbizottságának vezetője leszögezte, hogy ez „egyértelmű és súlyos megsértése” volt az egészségvédelmi és biztonsági szabályzatnak. Utóbbiak értelmében az olimpiai résztvevők csak versenyzés vagy edzés céljából hagyhatják el az olimpiai falut.
• Botrányos körülmények között ért véget a brit Frezer Clarke és a francia Mourad Aliev bokszmeccse. A +91 kg negyeddöntőjében a mérkőzésvezető leléptette a franciát, mert úgy ítélte meg, hogy a fejével szándékosan okozott sérülést ellenfelének, akinek mindkét szemhéja felszakadt. A kizárás miatt Alievnél teljesen elszakadt a cérna, a kiköpött fogvédőjét rugdosta, lökdöste a tévékamerát, Andy Mustacchio bírónak mutogatott és még Clarke-kal is összeszólalkozott. „Mindenki tudja, hogy én nyertem!” – kiabálta a Kokugikan Arénában. Az első menetet, ha szorosan is, de valóban ő nyerte 3-2-re a bírók pontozása alapján. Az azeri származású, hatéves kora óta Franciaországban élő Aliev a döntést nem fogadta el, a ring szélén közel egyórás ülősztrájkkal tiltakozott a kizárása ellen. A szervezők szerencséje az volt, hogy ez volt a délelőtti program utolsó meccse, ami után amúgy is háromórás szünet következett volna.
• Egy óvszerrel javította meg kenuja orrát az ausztrál Jessica Fox, majd megnyerte az olimpiai bajnoki címet a női gyorsvízi kenu versenyszámában. Az óvszer anyaga nagyon elasztikus és erős, ezzel remekül védi a hajó orrát – írta Instagram oldalán, ahol egy fényképet is megosztott a megreparált hajóról. A női gyorsvízi kenu egyébként először szerepel az olimpia műsorán, Jessica Fox azonban gyorsvízi kajakban korábban már három olimpiai érmet gyűjtött be. 
• A szövetségnek köteleznie kellett volna a klubokat, hogy engedjék el a játékosaikat – véli George Florescu volt válogatott labdarúgó, miután a román labdarúgó-válogatott csúnyán leszerepelt Tokióban. A harmadik vonalas focistákból álló csapat kikapott Koreától, és döntetlent játszott Új-Zélanddal, így nem jutott tovább a csoportból. „A kijutás után jobb eredményekben bíztunk – mondta Florescu –, ismerve a csoportbeli ellenfeleket.” Úgy 
vélte, Románia könnyű csoportba került, de egyrészt több játékos anyagi okok miatt megtagadta, hogy Japánba utazzon, másrészt a szövetség nem tett semmit a csapatért. Példaként a spanyol szövetséget hozta fel, amely kötelezte a klubokat, hogy engedjék el az olimpiára a játékosokat. Ezt a román szövetség is megtehette volna – vélte –, noha az olimpiai torna nem hivatalos FIFA-dátum. Ennél súlyosabb azonban, hogy több játékos nem akart a csapattal tartani. „Vannak forrásaim a csapaton belül, és tudom, hogy több fontos játékos visszautasította a meghívást, noha klubjaik elengedték volna őket. A kluboknál azonban többet keresnek” – mondta Florescu.
• Egy nappal a kezdés után hazaküldték a tokiói olimpiáról a német kerékpár-válogatott edzőjét, miután rasszista megjegyzéseket tett. A Német Olimpiai Bizottság közlése szerint Patrick Mosternek az volt a bűne, hogy Nikias Arndtot biztatta a férfi országúti kerékpározás időfutama közben, miközben a vele versenyben lévő észak-afrikai Amanuel Ghebreigzabhiert és az algériai Azzedine Lagabot rasszista megjegyzéssel illette. Állítólag azzal ösztökélte tanítványát, hogy előzze meg az előtte haladó tevehajcsárokat. A tréner a történtek után elhatárolódott a vele szemben felhozott vádaktól, de egyben bocsánatot is kért azoktól, akik félreértették a szavait.
• Kiesett a világelső szerb Novak Djokovics a tokiói olimpia tenisztornájának férfi egyes elődöntőjében. Az idei három Grand Slam-tornát egyaránt megnyerő Djokovics, aki eddig játszmát sem vesztett Tokióban, három játszmában 3:6, 6:1, 6:1-re kikapott az ötödik helyen rangsorolt német Alexander Zverevtől. 
• Az egész ausztrál atlétikai csapat, 63 sportoló karanténba került, félő ugyanis, hogy érintkeztek Sam Kendricks amerikai rúdugróval, akinél kimutatták a fertőzést. Az amerikai sportoló olimpiájának már biztosan lőttek, de könnyen lehet, hogy nem Kendricks az egyedüli atléta, akinek az álmai az utolsó pillanatban szertefoszlanak. Az már biztos, hogy az ausztrál rúdugró, Kurtis Marschall érintkezett az amerikaival, közösen edzettek az utóbbi napokban. Marschallt és több más sportolót azonnal tesztelték. Ha negatív lesz, akkor csak a közeli kontaktot kell karanténban tartaniuk, de a többiek folytathatják az olimpiát.
• A Nemzetközi Olimpiai Bizottság égisze alatt működő Nemzetközi Tesztelőügynökség pénteki bejelentése szerint 150 ország több mint 2240 sportolóját ellenőrizték, a tesztek felére a versenyek után, a másik felére versenyen kívül került sor. Az ITA egyelőre nem közölte, volt-e már pozitív eset a vasárnapig tartó ötkarikás játékokon.

Olimpiai láng 

Fotó: MTI

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató