2022. szeptember 29., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Megkezdődött a katasztrófavédelmi gyakorlat

Hétfőn reggel 6.30 körül a RO-ALERT-értesítéssel megkezdődött a péntekig tartó nemzetközi katasztrófavédelmi gyakorlat Marosvásárhelyen. Erről tartott sajtótájékoztatót a prefektúrán dr. Raed Arafat államtitkár, Călin-Ioan Handrea tábornok, a Maros Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség parancsnoka, Mara Togănel prefektus, Péter Ferenc, a megyei tanács elnöke és Soós Zoltán, Marosvásárhely polgármestere. Fotók: Nagy Tibor 
Korábbi lapunkban előzetesen beszámoltunk e nagyszabású eseményről. Dr. Raed Arafat megerősítette, hogy egy olyan átfogó gyakorlatról van szó, amelyet még a pandémia előtt beterveztek, de a járvány miatt elhalasztották. A mentőorvos kiemelte, a gyakorlatnak semmi köze az orosz–ukrán háborúhoz. Egy ehhez hasonló gyakorlatot 2018-ban Bukarestben szerveztek, ahol egy földrengés utáni állapotot szimuláltak. A marosvásárhelyi forgatókönyve szerint robbanás történik a kombinátban, és ennek megfelelően több lehetséges szcenáriót kidolgoztak.  Dr. Raed Arafat a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, nagyon szűk körű szakértőcsoport izoláltan dolgozott ezeken, így kevesen tudják, mi fog történni. Ennek pontosan az a lényege, hogy a mentőket is felkészületlenül érje az értesítés az egyes helyszíneken található állapotokról. Az akcióban 600 mentő és 250 önkéntes vesz részt. A helyzetet fokozzák. A reális helyzetben is először a kombinát, majd a megyeszékhelyi, utána – ha szükséges –, több megyei, végül pedig az országos és az európai mentőegységeket is bevonják a gyakorlatba. A „robbanáskor” 60 „áldozat” volt, de ezek száma eléri a 250-et is, és az ammoniafelhő feltételezett terjedésének irányában, a „mérgező gázak” okozta baleset elhárításába vonják be a regionális és az olaszországi és németországi mentőket. Dr. Raed Arafat azt is elárulta, hogy már a tegnapelőtt megérkeztek és hétfőn hajnali négy órától dolgoztak a németországi vöröskereszt azon önkéntesei, akik a forgatókönyvnek megfelelő „sebekkel” maszkírozzák be az önkénteseket. A meglepetés mellett fontos, hogy minél közelebb kerüljenek a valósághoz, hiszen elsősorban a reagálási időt és az eljárás lépéseinek betartását követik a mentőegységek értesítésétől a helyszínelésen át a kórházi ellátásig és a súlyos sérültek elszállításáig. 12 európai ország érintett a gyakorlatban. A közvetlen résztvevőkön kívül mintegy 10 országból lesz megfigyelő, és jelen vannak az Európai Bizottság katasztrófavédelmi mechanizmusának magas rangú koordinátorai is. Minden egyes mozzanatot figyelnek, lejegyeznek, és a végén összesítenek, hiszen az a cél, hogy az esetleges hiányosságokat kiküszöböljék.  

Tesztelik a kommunikációt a különböző alakulatok, a mentők és a katasztrófaelhárító bizottságok, a különböző hatóságok között is. Ezért a központ az 112-es sürgősségi szolgálat székhelyén van. 

Dr. Raed Arafat hangsúlyozta, hogy a gyakorlat alatt biztosítják a mentőszolgálatot és a katasztrófavédelmet más, ezúttal valós esetekben is, hiszen ilyenkor az akcióban részt vevők mellett pótolják a szolgálatba állított mentők és tűzoltóautók létszámát. Természetesen, ha valami nagyobb baleset vagy egyéb valós incidens történik, akkor a jelen levő egységek – megszakítva a gyakorlatot – mentenek. 

A gyakorlat következő napjaiban – amikor a forgatókönyv szerint nagy méretet ölt a katasztrófa – megérkeznek az olaszországi és a németországi mentőcsoportok, mi több, a katonaság is mozgósítja a szakalakulatait, lesznek vegyi, biológiai és nukleáris támadás esetén bevetendő csoportok is, továbbá katonai repülőgépek (helikopterek) és szállítójárművek is besegítenek a sebesültek evakuálásába. A németországi és az olaszországi egységek pedig egy tábori kórházat működtetnek a régi repülőtéren. 

Újságírói kérdésre válaszolva mind dr. Raed Arafat, mind Mara Togănel prefektus megerősítette, hogy a lakosság részéről nem érkezett panasz a riasztásért – ezért elnézést kért dr. Raed Arafat is –, és értékelték, hogy román, magyar és angol nyelven is megjelent az értesítés. Valós helyzetben – tette hozzá Arafat –, ha mérgező gázfelhő kerül a levegőbe, akkor a lakosságot arról is értesítenék, hogy maradjanak otthon, zárják be az ablalokat, és nedves takaróval vagy lepedővel takarják le a nyílásokat. Az utcán levőket is épületekbe irányítják. Arra kérték a lakosokat, hogy a valós helyzethez hasonlóan kerüljék a helyszíneken, ne akadályozzák a mentőcsoportok munkáját. Továbbá hangsúlyozta, ha kellemetlenséget is okoztak, ez a gyakorlat a lakosság érdekeit szolgálja, hiszen valós esetben a másodpercnyi késés vagy a hezitálás, a nem megfelelő koordinálás emberéletekbe kerül.