2024. july 1., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Székelyföld Napok

Szeptember 28-án, szerdán délelőtt a Maros Művészegyüttes székházában sajtótájékoztatót tartottak az október 7-16. között megszervezendő Székelyföld Napokról, amelynek ezúttal Maros megyében lesznek a központi rendezvényei. A rendezvény céljáról és a várható programokról Barabási Attila Csaba, a Székelyföld Napok Maros megyei koordinátora, a Maros Művészegyüttes igazgatója, Zonda Erika, a Hargita Megyei Tanács programok, projektek vezérigazgatóságának vezetője, Imreh István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója és György Levente, a Marosvásárhelyi Filharmónia igazgatója tájékoztatták a média képviselőit. 


György Levente, Barabási Attila-Csaba, Imreh István, Zonda Erika
 Fotó: Vajda György



A résztvevők kiemelték, hogy a Székelyföld Napok alkalom arra, hogy előtérbe helyezzék az egy kulturális, gazdasági térséget alkotó régió kulturális örökségét, kortárs művelődési kínálatát, ugyanakkor jó alkalom arra, hogy a három megye együttműködjön mind a szervezésben, mind a kulturális értékek cseréjében. Míg az előző években a világjárvány miatt az online térbe szorult a rendezvény, addig az idén már szabadon lehet majd részt venni a több mint 100 rendezvényen. Míg tavaly a Kovászna megyeiek koordinálásával szervezett Napok jelszava a komaság volt, idén a kaláka jegyében szervezik meg az eseményeket. 

Barabási Attila Csaba elmondta, a kaláka megléte egy közösségben a közösség egységét, bizonyos fokú homogenitását jelzi. Kalákázni nemcsak a közösen elvégzett munka érdemét jelenti, hanem számtalan élményt is Székelyföld csodáiból. Ezért a szervezők elsősorban olyan eseménysorozattal készülnek, amely jelképezi a régió kulturális kínálatát, ugyanakkor összeköti az itt lakókat. Mint ismeretes, a Székelyföld Napok a három székely megye közös rendezvénye, az idén a fő szervező a Maros Művészegyüttes és a Maros Megyei Tanács. Emellett aktív résztvevői, partnerei a megye intézményei: a Teleki Téka, a Művészeti Népiskola, az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház, a Maros Megyei Múzeum és a Kultúrpalota, a Visit Maros Egyesület és a Speciális Barlangi és Hegyimentő Szolgálat. Továbbá civil szervezetek is társultak, mint az EMKE, a Székely Népi Gyermekegyüttes, amely ez alkalommal ünnepli fennállása 65. évfordulóját, a MIÉRT, a Pro Economica Alapítvány, a Marx József Fotóklub, a Látó irodalmi folyóirat, a Divers Egyesület, a Bekecs Néptáncszínház. 





Az idén több helyi rendezvényt is a Székelyföld Napok időszakában szerveznek. Ezek közül az igazgató a szovátai tökfesztivált emelte ki, amely idén október 14-e és 16-a között lesz. Október 14-én Sepsiszentgyörgyön vadászati konferenciát és kiállítást szerveznek, itt tartják meg az Orbán Balázs-díj-átadó gálát is, és Kovászna megye székhelye ad otthont a Székelyföldi Grafikai Biennálénak, amelyet október 6-án nyitnak meg. 

A Székelyföld Napok hivatalos megnyitója október 7-én 19 órától a Kultúrpalotában lesz, ahol – amint azt György Levente elárulta – izgalmas közös produkciót láthatnak a nézők, ugyanis a Filharmónia kórusa a Maros Művészegyüttessel közösen lép fel. Népi ihletésű kórusműveket adnak majd elő a népi együttes zenéjére. Kiemelt rendezvénye lesz az idei Napoknak a Székely Népi Gyermekegyüttes fennállásának 65. évfordulója, ez alkalommal szintén a Kultúrpalotában tartanak előadást, az előcsarnokban pedig kézműves gyerekfoglalkozásokkal várják a kisebbeket. A Marx József Fotóklub Erdély képekben címmel fotókiállítást szervez. Az Ariel Ifjúsági és Gyermekszínház három korábbi bábelőadását (Vándor Miska, Fogadó a kíváncsi hörcsöghöz, Gabi és a repülő nagypapa) tűzi műsorra. Az egyik előadással Székelyudvarhelyre is ellátogatnak. A Művészeti Népiskola koncertekkel, kiállításokkal, gyermekfoglalkozásokkal, egyházzenei koncertekkel lesz jelen a rendezvényen. Bemutatják a Vincze Loránt európai parlamenti képviselő támogatásával kiadott A székelység története című tankönyvet is. A hegyimentők a Kelemen-havasokban levő Istenszéke és a Görgényi-havasokbeli Zászpás csúcsra szerveznek ez idő alatt túrákat. A MIÉRT kezdeményezésére népi tevékenységek és táncház lesz. Az EMKE nevében dr. Ábrám Zoltán Báthoryról tart előadást. Az idén először csatlakozott a rendezvényhez a Pro Economica Alapítvány érdekes tematikával. Mi kerül a tányérba? címmel állattenyésztési farm- és feldolgozóüzem-látogatást szerveznek, ahova előzetes regisztráció szükséges, ugyanakkor székhelyükön termékkóstolót is tartanak. A Divers egyesület égisze alatt Nagy Péter Azok a csodálatos nők címmel állítja ki alkotásait a Kultúrpalotában. A művészegyüttes igazgatója örömmel újságolta, hogy Magyaró község is bekapcsolódik a rendezvénysorozatba, október 8-án Holtmaroson szerveznek falunapokat. Ez idő alatt csererendezvények is lesznek. A Maros Művészegyüttes Nyárádszeredában mutatja be a Szép Palkó című előadását, és a gyergyószentmiklósi Mocorgó Néptáncegyüttest látja vendégül Jerika-kő legendája című előadásával. A Művészeti Népiskola a kommandói fotókiállítást fogadja, egyházzenei koncert is lesz, és a Hargita Megyei Trio Camerata is fellép. Mindhárom rendezvény helyszíne Sáromberke. A Bekecs Néptáncszínház Tóték című előadását Csíkcsicsón, Kovásznán és Kibéden mutatja be. Ugyanakkor az együttes fogadja a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest. A Visit Maros Szovátán rendez fotókiállítást Maros megye anno címmel. Jobbágyfalván pedig folkünnep lesz. 





Zonda Erika, a Hargita Megyei Tanács programokért, projektekért felelős vezérigazgatóságának vezetője elmondta, a Székelyföld Napok az együtt gondolkodás, a közös munka eredményeként jött létre, és igazi feltöltődést jelent a járvány után mind a szervezőknek, mind a résztvevőknek. A Székelyföld Napok alkalom arra is, hogy a régióbeli megyék ne csak egymásnak mutassák be értékeiket, hanem a térséget a határon túl is ismertessék, így szervezésükben a bukovinai székelyek mutatkoznak majd be Bonyhádon és Budapesten is. A Hargita megyei rendezvények közül kiemelte a Petőfi-emlékévnek szentelt eseményt, amelyet Kézdivásárhelyen szerveznek meg, Csíkszépvízen lesz káposztavágási fesztivál, ugyanakkor ez idő alatt kerül sor az agyagfalvi megemlékezésre is. Csíkszeredában helyi kézműves termékvásár lesz, ugyanakkor színházi és bábeladás és sok más gazdag program is. Imreh István, a Kovászna Megyei Kulturális Központ igazgatója hozzátette, hogy Kovászna megyében 16 települést vontak be a Székelyföld Napok rendezvénysorozatba. 

A kiemelt rendezvényük a már említett grafikai biennálé, amelyre 62 országból több mint 2000 munka érkezett Thaiföldtől Alaszkáig. Két helyszínen nyílik meg a kiállítás: Csíkszeredában és természetesen Sepsiszentgyörgyön is. Az érdeklődők figyelmébe ajánlotta a Kaptár című dokumentumfilm-fesztivált, amelyet szintén kétévente rendeznek, és amelyre leginkább fiatal székelyföldi alkotók neveznek be. A filmek vetítését – a műszaki háttér biztosításával – más székelyföldi településeknek is felajánlják. 

A kiemelt rendezvények közül megemlítette az október 14-én a sepsiszentgyörgyi vadászmúzeumban szervezendő szakmai napot, majd az oltszemi Mikó-kastélyban sorra kerülő trófeamustrát és vadászünnepet. Az idén az Orbán Balázs-díjakat is ezen a rendezvényen osztják ki, ezúttal olyan székelyföldi személyiségeknek, akik a környezetvédelem terén értek el eredményeket. 

György Levente, a Filharmónia igazgatója az október 11-én a kisteremben sorra kerülő emlékhangversenyről is szólt, amelyen Márton Katalin (mezzoszoprán) és Szabó Levente (bariton) énekesek lépnek fel, és az egykor Marosvásárhelyen élt Király Laura szopránénekesnőre emlékeznek. Az elfelejtett művésznő karrierjét fotókkal és régi plakátokkal is felelevenítik. Október 9–13. között ifjú Csiky Boldizsár szervez zongoraversenyt Marosvásárhelyen, 14-én Antal Andrea, Kozma István és Máté Péter tart zongorahangversenyt Liszt és a hozzá stílusban közelálló alkotók műveiből. Október 15-én a Tiberius vonósnégyes lép fel. Lesz koncert a Bodoni Sándor utcában levő Szent Kozma és Damján katolikus templom melletti Jakab Antal könyvtárban is. 

A Népújság kérdésére a szervezők elmondták, hogy nemcsak a Székelyföld Napok alatt van kulturális cserekapcsolat a három megye között. Azért választották az őszi időszakot, mert hagyományosan – a termésbetakarítást követően – hajdanában ilyenkor kezdődtek a (szüreti) bálok, mulatságok, és erre utal az idei rendezvény jelszava is (kaláka). Barabási Attila Csaba hangsúlyozta: a különböző kiszállások pénzbe kerülnek, így az eltartó intézmény költségvetésétől függnek. Nyáron folyamatosan vannak táncházak, a profi néptáncegyüttesek is rendszeresen találkoznak, van átjárhatóság. Sajnos a jövőben egyre szűkebb kereteket szabnak, mi több, egyes kultúrházakat a magas fenntartási költségek miatt az elkövetkezendő időszakban be kell zárni. Azt is megtudtuk, hogy Hargita megyében hét kulturális intézmény van, köztük három kulturális központ, ezek egész évben azon dolgoznak, hogy kínálatukat ne csak a megyén belül mutassák be, nyilván a rendelkezésükre álló keretek függvényében. 

A továbbiakban arra voltunk kíváncsiak, hogy a régió kulturális ajánlatát igen gazdagon megjelenítő rendezvénysorozatot miként kínálják a Székelyföldet tagadók számára? Barabási Attila Csaba elmondta, a múlttal és a jelennel bizonyítunk – majd hozzátette: a rendezvény nyitott a többségiek számára is. A rendezvénysorozatban a Maros Művészegyüttes román tagozata is részt vesz, és a program különálló román nyelvű honlapon is megtalálható. Imreh István elmondta, Kovászna megyében a bodzafordulóiakat is bevonják a Székelyföld Napokba, akik csatlakoztak is a rendezvénysorozathoz, mi több, elvárják, hogy magyar néptáncegyütteseket vonultassanak fel ilyenkor a kulturális sokszínűség jegyében. Mert végül is ez a normális hozzáállás… 

A szervezők azt ígérték, hogy a részletes program hétfőtől elérhető a www.szekelyfoldnapok.ro honlapon, addig még néhány részletet kell egyeztetni a résztvevőkkel. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató