2022. augusztus 17., szerda

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Budapestre költözött Székelyföld az elmúlt hétvégére: székely ízek, székely népművészet és székely hangulat uralkodott a Millenáris parkban a nyolcadik Székely Fesztiválon.


Másfél száz kiállító, termelő és kereskedő mutatta be a Székelyföld értékeit

Fotó: Gligor Róbert LászlóGasztronómiai különlegességekkel, kézműves portékával, néptánc- és gyerekprogramokkal várták a közönséget a két év kihagyás után ismét megrendezett Székely Fesztiválon.

Az elmúlt két év a bezártságról, a küzdelemről, a bizonytalanságról, a járványhelyzetről és a szomszédban kitört háborúról szólt. Az idei vásár egyfajta fellélegzés, de még inkább az összetartozás ünnepe – mondta el a fesztivál pénteki megnyitóján Varga Mihály pénzügyminiszter, a rendezvény fővédnöke. A magyar kormány a nemzet összetartozását értéknek tekinti, ahogy a külhöni magyar vállalkozásokat is, amelyek a magyar gazdaságot is erősítik. A magyar kormány egy olyan Kárpát-medencei gazdasági tér kialakítására törekszik, amely erősíti a térség termelési és piaci pozícióit, segíti a vállalkozásokat, mindezeken keresztül pedig az itt élők boldogulását. A fesztivál nemcsak a múltra épül, hanem a jövőbe is mutat – hangsúlyozta a fővédnök.

A Maros megyét képviselő Péter Ferenc elnök a megnyitón kiemelte: a fesztivál célja bemutatni értékeinket, ízvilágunkat, hagyományainkat, azt, hogy hogyan él a Székelyföld, hogyan látszik a világ a Székelyföldről, és ugyanakkor a Székelyföld és az anyaország kapcsolatáról is szólt. Olyan rendezvény ez, amelyre szívesen mennek a székelyek, akik meg tudják mutatni, hogy „Székelyföld él, pezseg, akár otthon, akár itt, Budapesten”.

A nagyszínpadon mintegy kétszáz fellépő mutatta be műsorát, többnyire Maros, Hargita és Kovászna megye képviseletében. A megnyitón a Budapest közelében élő, Jobbágytelkéről elszármazottak alkotta Szépszivárvány néptáncegyüttes lépett fel, jólesett hallani a Zavaros a Nyárád, a Szép szivárvány koszorúzza az eget kezdetű népdalainkat, gyönyörködni a székelyudvarhelyi Boróka néptáncegyüttes, a Válinka tánccsoport és a lemhényi Turul táncosok, valamint a kézdiszentkereszti Tisztás gyerekcsoport műsoraiban. Idén először könnyűzenekoncertek is voltak: péntek este a gyergyószentmiklósi Teddy Queen rockegyüttes, másnap a Lazy Jam jazzegyüttes zárta az estét. Napközben a parkban és az egykori Ganz gyárcsarnokban számos kiállító, termelő és vállalkozó kínálta a székelyföldi termékeket: a kürtőskalácstól a töltött káposztáig, a miccstől a házi csokoládéig, a bicskától a szalmakalapig, és nemcsak szemlélni lehetett a székely termékeket, néhányuk készítését ki is lehetett próbálni. Maros megye értékeit információs stand is bemutatta, lehetett vásárolni a kebelei Cseh tanya lekvárjaiból, szörpjeiből, boraiból, meg lehetett ízlelni az Erdélyi Pálinka Lovagrend és a Csípán Pálinkaház kisüsti itókáit, a sóváradi fagylaltot. A Vendégváró Székelyföld című kiállítás minden nap a három megye egyikének látnivalóit, kulturális értékeit mutatta be, a gyerekeket kézműves-foglalkozások is várták: fafaragás, korongozás és kürtőskalács-készítés.

A seregszemlét az Újra együtt jelszóval rendezték meg, idén Tamási Áronról is megemlékeztek születésének 125. évfordulója alkalmából. Erdély kincseit másfél száz vállalkozás mutatta be. A résztvevők számát hivatalosan még nem közölték; 2019-ben egy hétvége alatt negyvenezren keresték fel a rendezvényt.


Díszvendégek a megnyitón, a Szépszivárvány néptánccsoport körében
 Fotó: Varga Mihály közösségi oldala