2024. august 28., Wednesday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Színes programkavalkád várja a hétvégén a forgatagozókat

Csütörtökön (ma) este 19 órától a Kultúrpalotában díjátadó ünnepséggel és Nyári Károly-koncerttel hivatalosan is megnyílik a marosvásárhelyiek egyik kedvenc rendezvénye, az immár 11. Vásárhelyi Forgatag. Ugyancsak csütörtökön 22 órakor a várban megnyílik a Borkert, az idei Forgatag egyik újdonsága. A várban pénteken délelőtt kezdődnek a családi és kulturális programok, a vasárnapig tartó rendezvényen összesen 356 program várja a forgatagozókat, tehát érdemes lesz kilátogatni – hangzott el szerdán délelőtt a Teleki Téka udvarán tartott sajtótájékoztatón.

A Vásárhelyi Forgatag szervezői évről évre igyekeznek újdonságokkal szolgálni – mutatott rá Nagy Éva, a Marosvásárhelyért Egyesület elnöke. Mint mondta, 29-én, csütörtökön este nyílik meg hivatalosan a 11. Vásárhelyi Forgatag, koncertekkel, díjátadó gálával és Borkert-megnyitóval. Este 7 órakor kezdődik a nyitórendezvény a Kultúrpalotában, ahol a köszöntők után átadják a Bethlen Zsuzsanna-díjat olyan személyeknek, akik az évek során segítették a Forgatag megvalósulását. A díjátadó után Nyári Károly zongoraművész és lánya, Nyári Edit koncertje örvendezteti meg a közönséget. Ezt követően újabb megnyitóra kerül sor, ezúttal a várban, ahol hivatalosan megnyitják az idei Forgatag egyik újdonságának számító Borkertet. Régóta felmerült az igény, hogy legyen a rendezvény ideje alatt egy barátságos tér a várban, ahol a koncertek lejárta után is lehet majd beszélgetni, zenét hallgatni és jó borokat kóstolni. Erre az igényre válaszként született meg a Borkert ötlete, ahol közismert hazai és magyarországi pincészetek minőségi borait, de olasz, illetve chilei és francia borokat is lehet majd inni. A Borkert csütörtökön 22 órakor nyílik, a megnyitón Jakab Csaba zenél. A Forgatag ideje alatt naponta 15 óra és éjfél között lesz nyitva – ismertette a csütörtöki megnyitó programját Nagy Éva.

Jakab István, a rendezvény gazdasági igazgatója kiemelte: húsz helyszínen 356 program várja idén a forgatagozókat, a fő helyszín a marosvásárhelyi vár. Pénteken 10 órától kezdődnek a programok a várban, és ennek minden zegét-zugát belakják. A Vár sétányon lévő kézművesvásáron mintegy hatvan kiállító kínálja majd egyedi, minőségi termékeit, és ahogy az előző években is, a szervezők odafigyeltek arra, hogy a bóvlit  kizárják a rendezvényről.


A család apraja-nagyja talál kedvére valót

Bár a családi programok a várban péntek délelőtt kezdődnek, a várbeli kupolában berendezett, az előző években rendkívül népszerű legókiállítás, -foglalkozás már csütörtökön várja az érdeklődőket. Hasonlóképpen népszerűek a Csicsergő családi és gyerekprogramok, amelyek nélkül már el sem tudnák képzelni a Forgatagot a kisgyerekes családok. Idén új, kissé árnyékosabb helyre költöznek ezek a programok, a Kapubástyától a kupola irányában lévő zöldövezetre – emelte ki Pápay Kamilla főszervező. A gyerekeknek szánt programok sorában újdonságnak számít az Utazó planetárium, amely a Vargák bástyájában lesz megtekinthető. Újdonság a családi olimpia is, amire ugyancsak a várudvaron kerül sor. Az Erdélyi Hagyományok Háza, akárcsak az előző években, idén is színvonalas folk- és népi programokkal készül, izgalmas és szórakoztató tevékenységek, kézműves-műhelyek várják a gyerekeket, illetve gyerekkoncerteket is hoznak, többek között a nagy érdeklődésre számot tartó Kalákát, a Juhász zenekart, Bíró Julcsit.

Az Egészségforgatagon számos, egészségmegőrzéssel, illetve a szűrővizsgálatok jelentőségével kapcsolatos program várja a látogatókat, az MCC-sátorban érdekes előadások és beszélgetések lesznek, a gyerekek számára pedig interaktív foglalkozások, kísérletek.

A Dumatéren ezúttal sem sablonos előadásokkal készülnek, hanem igyekeznek olyan témákat boncolgatni, amelyek sokakat foglalkoztatnak, például a mesterséges intelligencia, a generációk közötti feszültségek vagy a függőségek. A meghívottak között van Tóth Szabolcs, a Szomszédnéni Produkciós Iroda tagja, Keresztes Ildikó, illetve az adott témák szakértői.

Az esti koncertek iránt érdeklődőknek jó tudni, hogy pénteken este a Szent Efrém férfikar lép fel, amely a Hallelujahtól az Oroszlánkirályig közismert dalokat ad elő, majd az Ego Sum zenekar is koncertezik a Figura színpadon. Szombaton a nagyszínpadon a Dolly Plussz zenekar, vasárnap pedig az Anna and the Barbies és a Magna cum Laude koncertjére bulizhatnak a forgatagozók – sorolta Pápay Kamilla.


Turizmus és közéleti témák a Beugróban

Kovács Mihály Levente, a marosvásárhelyi RMDSZ elnöke, a Maros Megyei Tanács kulturális intézményekért felelős alelnöke rámutatott, az RMDSZ mindig stabil partnere volt minden olyan civil kezdeményezésnek, amely a közösség javát szolgálja, ugyanakkor örül neki, hogy a megyei önkormányzat alárendeltségébe tartozó kulturális intézmények gazdag programkínálatukkal minden évben oroszlánrészt vállalnak a Forgatag megvalósításában. 

– Bár nem lehet pénzben mérni a kultúrát, a kulturális élet fenntartása pénzbe kerül, számunkra elvi kérdés volt, hogy a kulturális programoknak azt a támogatást biztosítsuk, ami elengedhetetlen a működésükhöz – hangsúlyozta a megyei tanács alelnöke. Mint mondta, az RMDSZ marosvásárhelyi szervezete, akárcsak tavaly, idén is a Beugró by RMDSZ-sátorban érdekes programsorozattal vesz részt a rendezvényen, többek között péntek délelőtt 11 órától bemutatják a Visit Maros legújabb, 101 ok, hogy meglátogasd Maros megyét című kiadványát. Péntek délután 4 órától Vincze Loránt és Zsigmond Barna Pál Románia schengeni csatlakozásáról, európai uniós kihívásokról beszélgetnek. Szombat délelőtt kávéworkshoppal készülnek, 18 órától pedig Soós Zoltán polgármesterrel újraindul a Szájkaraté közéleti vitasorozat. Vasárnap délután Csibi Attila Zoltán és Kovács Mihály Levente közéleti kérdéseket boncolgat – szemlézett a kínálatból a vásárhelyi RMDSZ elnöke.

A sajtótájékoztató végén, újságírói kérdésre válaszolva, Jakab István, a rendezvény gazdasági igazgatója elmondta, a Forgatag idei költségvetése egymillió lej, és külön örömükre szolgál, hogy sok marosvásárhelyi vállalkozó támogatja a rendezvényt, sok esetben nem is a szervezők keresik meg őket, hanem kisebb cégek, akár egyszemélyes vállalkozások jelzik, hogy lehetőségeikhez mérten anyagilag támogatni szeretnék a Forgatagot. – Ez azt jelenti, hogy szeretik és magukénak érzik a rendezvényt – jegyezte meg Jakab István.

Pápay Kamilla, Kovács Mihály Levente, Nagy Éva és Jakab István

Fotó: Karácsonyi Zsigmond


A Forgatag csütörtöki és pénteki programajánlata 

A Vásárhelyi Forgatag további programpontjai is elkezdődnek augusztus 29-én, csütörtökön: 10 órától a várostörténeti séták keretében vársétára hívják az érdeklődőket. A kora újkori marosvásárhelyi vár nevezetességeit Győrfi Zalán, a Maros Megyei Múzeum munkatársa mutatja be. Találkozó a Vártemplom előtt 10 órakor.

A Teleki Téka tereiben is lehet sétálni: 11 órától és 18 órától Bányai Réka ismerteti a város ikonikus épületét. Tárlatvezetés várja az érdeklődőket a nemrég újranyitott Bernády György: Viszonyrendszerek és kapcsolati hálók című kiállításon is 17 órától.

Megnyílik az Építők kupolája a várban, vagyis a kupola legóbirodalommá alakul, itt legókiállítás és sokmillió kis legókocka várja a játszani vágyókat 10 órától 18 óráig.

Csütörtökön 16 órától lesz a Forgatag váltómaraton: 42 km-en keresztül kilométerenként 42 személy/csapat váltja egymást meghatározott útvonalon. Így népszerűsítik a 11. Vásárhelyi Forgatagot a város valamennyi lakónegyedében.

A csütörtök a Vásárhelyi Forgatag hivatalos nyitónapja is, ma lesz 19 órától a Kultúrpalotában a megnyitóünnepség, amely díjátadó gála és koncert is egyben. Az est vendége Nyári Károly zongoraművész, énekes, aki meghatározó alakja napjaink zenei életének, és aki különleges énekhangjával és virtuóz zongorajátékával mindig elkápráztatja közönségét. Ezúttal egyik lánya, Nyári Edit énekes kíséri el a Forgatag színpadára.

Szintén csütörtökön, 22 órakor megnyílik a Borkert is a vár udvarán. Ez a tér a koncertélmények után tökéletes kikapcsolódást nyújt. A vár szívében, hangulatos fényben élvezhetők az augusztusi nyári esték, természetesen nem maradnak el a finom falatok és főként az ízletes borok. A Borkert megnyitóján Jakab Csaba zenél.

30-án, pénteken reggel elkezdődik a várban a háromnapos programkavalkád: 10 órakor nyit a kézművesvásár, a Téka-teraszon a könyves vásár is, ahol a kiadványok mellett könyves gyermekfoglalkozások, könyvbemutatók és könyves beszélgetések várják az érdeklődőket. Az EDUnium egyesület a Forgatagra is elhozza a Bolyai-műhelyt, amelybe belépve „találkozhatunk” a két Bolyaival, megtapasztalhatjuk emberi és szakmai sokoldalúságukat, és még egyértelműbbé válik személyük fontossága a marosvásárhelyiek számára.

A Maros Megyei Múzeum román és magyar nyelvű tárlatvezetőkkel várja a látogatókat a különböző kiállításain, de múzeumpedagógiai foglalkozásokkal is készülnek nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is.

Pénteken már nyílik a Dumatér is, a meghívottak arról értekeznek, hogy féljünk-e a mesterséges intelligenciától vagy örüljünk neki. Számos kerekasztal-beszélgetés és előadás lesz a Mathias Corvinus Collegium, valamint az RMDSZ Beugró sátrában is.

A vár a gyerekkacaj otthona minden évben, idén a Csicsergő kicsit árnyékosabb helyre költözik, s olyan újdonságokkal jelentkezik, mint a Családi olimpia, az Utazó planetárium vagy a sportsétányon egy olyan játszótér, amellyel a felnőtteket is megszólítják például óriásmarokkóval vagy óriás-dobókockával.

A gyerekekre és családokra gondol programösszeállításával az Erdélyi Hagyományok Háza is, amely a Folkudvarban hagyományos kézműves-foglalkozásokkal várja a kicsiket és nagyokat, lesz örömzenélés, élőszavas mesemondás és népdaloktatás is.

Az Egészségforgatagon részt vevő szakemberek a megelőzés fontosságára hívják fel az érdeklődők figyelmét, ingyenes orvosi szűrések is lesznek és tanácsokkal látják el az odalátogatókat, valamint lehetőséget biztosítanak különféle egészségügyi témakörök megvitatására. A gyerekeket is várják a kis kutatók laboratóriumában, ahol izgalmas, oktató játékokban és kísérletezésekben vehetnek részt.

A Fomco és Nyíregyháza sátra is megszokott programjaival várja a forgatagozókat, egyebek mellett nyereményjátékkal is.

Pénteken zajlik a Rákóczi lépcső futás 17 órától.

Pénteken 19 órától nézhetjük meg a Körhinta című előadást a budapesti Nemzeti Színház és Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Nagytermében.

Koncertekre is sor kerül pénteken: 19 órától Vártemplomi visszhangok címmel drd. Fazakas Ádám Sándor a hitet, a kultúrát és az összetartozást három különböző aerofon billentyűs hangszeren énekli meg.

20 órától zenél a Szent Efrém férfikar, a budapesti énekegyüttes a Figura színpadon lenyűgöző és látványos élő koncertet ad, amelyben helyet kapnak a popzene, a bizánci himnuszok és klasszikus művek is.

21.30-tól zenél a kézdivásárhelyi Ego Sum, amely a kilencvenes évek végi alter-gitár-pop zenén alapuló hangzásvilágába folyamatosan csempészte be az újhullámos blues alapú garázsrockot.

A Borkert pénteken is 15 órától éjszakába nyúlóan várja a látogatóit. 18 órától borkóstoló lesz – a Nachbil pincészet borait mutatja be Görbe Edgár borász, a pincészet tulajdonosa. A koncertek után itt zenél a Maros Művészegyüttes zenekara és énekel Kásler Magda népdalénekes, hogy a jó borok mellé megfelelő hangulatot teremtsenek.


Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató