2024. july 29., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Együttműködés a labdarúgás fellendítéséért

Március 18-án délelőtt a Petry bisztróban öt labdarúgóklub írt alá együttműködési szerződést a marosvásárhelyi labdarúgás fellendítéséért. A felkészítő programok összehangolását a Marosvásárhelyi Sport Egyesület 1898 vállalta fel azzal a céllal, hogy „figyelemmel kövesse a megyeközpontban és környékén fiatalokat tanító fociklubok játékosait és munkáját, és az együttműködésben tudjanak professzionális képzést biztosítani a tehetséges játékosoknak”. A gyerekek a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia által – a magyar kormány támogatásával – megépítendő marosszentgyörgyi pályán (és nem csak ott) edzenek majd. 


Az együttműködő klubelnökök




Megyei klubok Marosvásárhelyért 

Az együttműködési megállapodást Csibi Attila Zoltán, Erdőszentgyörgy polgármestere, a Marosvásárhelyi Sport Egyesület 1898 elnöke, Deteşan Emil (Marosvásárhelyi Vulturii), Vârtic Rareş (ACS Academica Transilvania), Duran Cristian (Nyárádtői Viitorul), Moldovan Cristian (Náznánfalvi Elita) írták alá. 

Mielőtt a dokumentumot a sportvezetők aláírták volna, a kezdeményező Csibi Attila Zoltán elmondta: azzal a céllal kereste meg a klubokat, hogy összehangolják a labdarúgóképzést azokkal, akik gyerekcsapatokat foglalkoztatnak, hogy amikor elérik a felnőtt korosztályt, akkor ütőképes, első ligás marosvásárhelyi csapatot állíthassanak majd össze. Jelenleg a megyeszékhelyen nincs olyan klub, amely felnőttbajnokságban levő csapattal jeleskedne. Csibi Attila Zoltán hangsúlyozta: nem polgármesteri minőségben állt a jelenlevők elé, hanem a Marosvásárhelyi Sport Egyesület 1898 elnökeként, s mint ilyen, nem titkolt célkitűzése az, hogy a klub jelenlegi csapatával, amely benevezett a negyedik ligába, valamikor az elsőbe is bekerüljön. Ehhez többéves építkezés szükséges, de az összefogás megteremtheti azt az alapot, ahonnan biztosítják ehhez az utánpótlást és a folytonosságot. Továbbá azt is elmondta, hogy a létrejött együttműködéssel a román és a magyar gyerekek közötti közeledést, szocializálódást segítenék a multikulturalitás jegyében, és ezzel a közeledéssel hosszú távon mindkét etnikum nyerne. 

A felvezető nyilatkozatot követően a jelenlevők megtekintettek egy reklámklipet, amelyben a megszólaltatott szereplők, edzők, sportolók az együttműködés fontosságát hangsúlyozták. Az aláírás után az edzők röviden nyilatkoztak az újságíróknak. 

Duran Cristian, az ACS Viitorul Ungheni (Nyárádtői Jövő SK)  képviselője kiemelte, hogy nagyon hasznos az együttműködési szerződés megyei szinten több ifjúsági klubbal, mert így biztosíthatják az edzésprogramok folytonosságát, követhetik a gyerekek fejlődését. Csibi Attila hangsúlyozta, hogy a Marosvásárhelyi Sport Egyesület 1898 ehhez a folyamathoz biztosítja a sportolók profi felszerelését, az edzéshez szükséges infrastruktúrát, mint említettük, az akadémia által megépítendő labdarúgó-komplexumban. Emil Deteşan, a Marosvásárhelyi Sasok (Vulturii Târgu Mureş) vezetője szerint fontos, hogy a klubok egységes program alapján dolgozzanak. A megállapodás kitér arra, hogy egy közös alapelv szerint oktassák a fiatalokat, és hogy a térségben tartsák a tehetséges játékosokat. Céljuk az, hogy egészen óvodás kortól a fiatalok életének részévé tegyék a sportot. Számos fociklub, sportegyesület működik Marosvásárhelyen és vonzáskörzetében, ezeknek a munkáját szeretnék úgy összehangolni, hogy ne egymás konkurenciái, hanem segítségei, támaszai legyenek, mondta. Vârtic Rareş, az Academica Transilvania elnöke kiemelte: elengedhetetlen az együttműködés olyan egyesületekkel, amelyek jobb körülményekkel rendelkeznek. Az Academica Transilvania érdeke is az, hogy legtehetségesebb játékosai itthon tudjanak fejlődni.

Csibi Attila Zoltán hozzátette, nagyon jó az együttműködés Marosvásárhely önkormányzatával, így már az ősszel sikerült egy olyan megállapodást kötni, amely szerint a sportegyesületek a saját bázisaik mellett használhatják a megyeközpont sportlétesítményeit is. Eddig a magánklubok bizonyos feltételek között vehették igénybe a város focipályáit. 


Az egykori MSE 1938-as vezetősége, sportolói



Első lépés a gyerekcsapatok erősítése 

Az egyezménybe foglalták azt is, hogy a fociklubok havi jelentésekben kiemelik legtehetségesebb játékosaikat, a jó képességű fiataloknak már akár 12 éves koruk betöltése után lehetőségük lesz átigazolni a Marosvásárhelyi Sport Egyesülethez, és ott folytatni fejlődésüket. Ez egy nagyon jó lehetőség a kiemelkedő tehetségű focisták számára, mivel a Marosvásárhelyi SE infrastruktúrája példátlan lesz a megyében, és szeretnék, ha minél több tehetséges fiatal ennek haszonélvezője lehetne. A Náznánfalvi Elita SK elnöke, Moldovan Cristian a nemzetközi siker lehetőségeiről is beszélt. Az együttműködésnek, a felkészítő programoknak köszönhetően nemcsak hazai, hanem nemzetközi szintű labdarúgókat is képezhetnek majd Marosvásárhelyen. 

Újságírói kérdésre a klubelnökök megerősítették, hogy ha van bizalom, jó irányba halad az elképzelés, és mindenki kiveszi ebből a részét, sikeres lehet az együttműködés. Kiemelték, fontos a szelekciókor, hogy nem számít az etnikai hovatartozás, és ez is hozzájárulhat a sikerességhez. 

A nyilatkozatokat követően Csibi Attila Zoltán újságírók kérdésére kifejtette, nem marosvásárhelyiként úgy került a város nevét viselő sportklub élére, hogy a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia vezetői felkérték, segítsen a megyében területet vásárolni az akkor még csak tervezett megyeszékhelybéli bázishoz. A területvásárlást követően újabb megbízatást kapott. Megpróbált közvetíteni a már meglévő, és tegyük hozzá, igen jó bázist, illetve infrastruktúrát felépítő MSE klub vezetője és a csíkszeredai központú akadémia között. Nem sikerült megegyezni, így jött a felkérés arra, hogy létesítsen egy klubot, amelynek célja összefogni nemcsak a marosvásárhelyi, hanem a megyében létező magánklubokat. Nem kíván szakmailag beleszólni a klub működésébe, közgazdász végzettségének köszönhetően a menedzsmentet irányítaná, a labdarúgás szakértői Fehér Csaba és Mózes Miklós marosvásárhelyi sportszakértők. 

„Bízom benne, hogy hosszú távon helytálló történet elején vagyunk. Tudjuk, mit jelent egy első ligás csapatot fenntartani, de ha olyan települések, mint Târgoviste vagy Voluntari megengedik maguknak, akkor Marosvásárhelyen is újra kitűzhetik ezt a célt. Nem közpénzen, hiszen nem is lehet állami forrásokat erre költeni. Van Marosvásárhelyen egy olyan vállalkozói réteg, amely el tudna tartani egy első ligás csapatot. Ehhez eredmények kellenek. Még messze állunk ettől, de az alapokat le kell tennünk. Az első lépés a gyerekcsapatok erősítése, és az, hogy a negyedik ligában az idény végén elsők legyünk, majd időközben kialakulnak a lehetőségek. Ha nem álmodunk, nem tűzünk ki nagy célokat, akkor nem lehet eredményeket elérni” – mondta a klubelnök, majd hozzátette: az említett vezetők eddigi tevékenységükért nem részesültek anyagi juttatásban. A Székelyföldi Labdarúgó Akadémia jelenleg a pályák fenntartását (sz.m.: két pálya elkészült Marosszentgyörgyön), bérlését finanszírozza. Ha elfogy a támogatás, remélik, hogy amint az öt klub összefogott, a vállalkozók is felsorakoznak mögéjük. 

Ki a jogutód? 

A klub elnevezésével kapcsolatosan megjegyezte: mindenképpen a megyeszékhelyi labdarúgás fellendítése a cél, így adott volt a városnév. Marosvásárhelyen már jelentős múltja van a labdarúgásnak, amely köré fel lehet építeni ismét egy eladható márkajegyet. Ezt szeretnék erősíteni. Jók a kapcsolatok a megye más településein működő sportklubokkal. A már létező MSE tulajdonosa elutasította az együttműködést, „úgy gondolta, hogy neki más elképzelései vannak, és ezt írásban is rögzítették”. Ekkor kérték fel arra, hogy alapítsák meg a Marosvásárhelyi Sport Egyesület 1898-et, amelyet a korábbi (1898-ban alakult) sportklub jogutódjának tekintenek. Az említett MSE alapító okirata és bírósági bejegyzése alapján nem erre vezeti vissza a név- és a jogutódlást, hanem Marosvásárhelyi Sasok (Eagles) néven szerepel. Így, habár azonos a két név, nincs átfedés. Az MSE-ben tevékenykedők „azt akarták, hogy haladjanak”, így az edzők, a gyerekek és a szülők nagy százaléka az új rendszerbe állt be. A név tisztelgés a marosvásárhelyi sportmúlt előtt, amelynek tiszteletbeli elnöke többek között az egykori városépítő polgármester, dr. Bernády György volt. Az sem titkolt céljuk, hogy ameddig a gyerekek nem érik el a felnőttkort, az U18-as korcsoportot, addig ezeket a megyebeli sportklubokat erősítsék. Nem zárták ki az együttműködést a marosvásárhelyi VSK-val sem, még akkor sem, ha ez a klub megőrzi a labdarúgó-szakosztályát, hiszen az említett folyamatban a lényeg a gyerekek edzése, fejlesztése, a labdarúgás erősítése a megyében. 

A konkrét együttműködéssel kapcsolatban Csibi Attila Zoltán kiemelte: tévhit, hogy a Székelyföldi Labdarúgó Akadémia „elszippantja” a marosvásárhelyi gyerekeket. Jelenleg a tehetségesebbek valóban ott folytatják az edzést. „Ha fel tudjuk építeni olyan szinten az infrastruktúrát, akkor nem mennek el, csak ha akarnak. Az a cél, hogy itthon találjanak lehetőséget, itthon boldoguljanak. A labdarúgóakadémia – a bázis felépítésére szánt pénzösszegen kívül – a Marosvásárhelyi Sport Egyesület 1898 működtetésére 1000 eurót szán havonta, amit a tizennégy edző juttatásán kívül a sportbázis fenntartására, a pályák bérlésére fordítanak. Ugyanakkor biztosítják a szakmai hátteret, amelyet számukra is a Puskás Akadémia tett lehetővé. Az együttműködés lényege, hogy az edzésprogramokat közösen valósítsák meg. Lesznek találkozók, elemzések havonta, amelyeknek a célja a szakmaiság erősítése. A siker kulcsa az lehet, hogy a pénzt a célnak megfelelően költsék el. Sajnos van példa arra, hogy egyes magánsportkluboktól lyukas zsákba került a támogatásukra szánt pénzösszeg, és így az eredmény is elmaradt. Tárgyaltak ugyan cégekkel, de kifejezetten támogatásról még nem volt szó, nem állt össze úgy a rendszer, hogy konkrétumokat ajánljanak fel a vállalkozóknak. 

Csibi Attila Zoltán elmondta, jelenleg készítik a sportbázis fejlesztési tervét, amelynek alapján lelátó, öltözők, más rendeltetésű helyiségek is lesznek a megépítendő sportpálya mellett. A továbbiakban majd be kell szerezni a megfelelő engedélyeket, ideértve a terület átminősítését kültelekről belterületté. Az építkezés folytatására van pénz, ahogy elhárulnak az adminisztrációs akadályok, folytatódhatnak a munkálatok. Hogy mikor használhatják a pályákat a fiatalok, még nem tudják, de addig is az edzésprogramok folytatódhatnak a bérpályákon. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató