2024. june 30., Sunday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mórahalom, a nyugalom szigete

Nem messze három ország – Szerbia, Románia és Magyarország – találkozóhelyétől van egy csendes, nyugodt település, Mórahalom. A 19. század végén Szeged Alsóközpont néven csupán egy tanyavilág volt, 1950-ben önálló község, majd 1970-től nagyközség, 1984-től városi jogú nagyközség, 1989-ben városi rangot kapott. Ma nyugodt, tiszta, több mint 6000 lakosú kisváros, amely fejlődését elsősorban a központban található Szent Erzsébet Gyógyfürdőnek köszönheti. A környékbeli mezőgazdasági területek megművelése mellett ugyanis ma a termálvíz a település „aranybányája”, így nem meglepő, hogy a dél-alföldi kisváros dinamikus fejlődésének egyik kulcsa a turizmus. 

Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő

Magyarország keleti határához közel nem egy településnek jelent komoly gazdasági jövedelmet a termálvíz, hiszen közismert, hogy a hajdúszoboszlói, gyulai, makói és más fürdőparadicsomok igen keresettek. Mindezektől eltérően Mórahalom más. Az 1960-as évek óta létező fürdőt körülölelő szállodák (a Colosseum Hotel**** Superior Wellness és Konferenciaszálloda, az Elixír Medical Wellness*** Superior Hotel, valamint a Thermál Panzió), ezenkívül a közeli vendégházak is elsősorban a családosoknak, az idősebbeknek kínálnak kényelmes ellátást. A télen 17, nyáron 21 medencével üzemelő fürdőben négy kútból feltörő Árpád, Szent Erzsébet, Szent László és Hunyadi gyógyvíz a nőgyógyászati, a kopásos és a gyulladásos ízületi megbetegedésekben, gerincbetegségekben és izomreumában szenvedők gyógyulását segíti. A fürdő nem csupán gyógyászati központ: mindenki megtalálhatja az igényeinek legmegfelelőbb szórakozási lehetőséget. Csúszdák, szaunák is a vendégek kikapcsolódását, feltöltődését, pihenését szolgálják. Míg a gyermekek számára játszóház és játszótér biztosít elfoglaltságot, addig a wellnessrészleg egész évben várja a testük és lelkük kényeztetésére vágyó felnőtteket, van egy csendes részleg, ahol a többi között szaunaszeánsszal kedveskednek a vendégeknek. Legutóbb pedig a kisebbeknek helyeztek be a nagy úszómedencébe egy vízi sportjátékpályát. A létesítményt folyamatosan fejlesztették, így alakult ki az a valóságos labirintusrendszer, ahol valamennyi helyiségben új medencét, gyógyászati termet lehet felfedezni, kipróbálni. A Móra-Vitál Nonprofit Kft. szakorvosi vizsgálatokat és gyógyászati kezeléseket biztosít a gyógyulni vágyóknak, így garantált a szakfelügyelet. Az előrelátó gondolkodásnak és a kínálatnak köszönhetően 2018-ban a Szent Erzsébet Mórahalmi Gyógyfürdő elnyerte Magyarországon az Év Fürdője címet. 

Fürdőbejárat

A Szent László király plébánia

A város központja, parkja szobraival a forró alföldi nyárban hűvös oázist kínál, és akik lelki nyugalomra vágynak, betérhetnek a Szent László király plébániatemplomba. Nem is akármilyen legenda kötődik a létesítéséhez. Azt mondják, hogy a templom helyének kiválasztása sem a véletlen műve volt. Szeged városától 20 kilométerre egykor egy magasabb domb emelkedett az országút mellett. Kenyérváró dombnak hívták. Nevét arról kapta, hogy a juhászok délidőben ott pihentek meg, és onnan messziről lehetett látni, ahogy a családtagtok hozták az ebédet. A szájhagyomány szerint az egyik juhász várakozás közben a dombtetőre szúrta pásztorbotját, és megjövendölte: „Möglássátok, ide éccő még templomot építenek!”. A jóslat 1892. május 16-án valósággá vált. Kápolnát építettek az őrzőangyalok tiszteletére, akik a nagy árvízkor megóvták Szegedet a teljes pusztulástól. A mai templomot 1903-ban húzták fel, belseje szépen rendezett, vitrálisokkal ellátott ablakai és a régi oltár az építését megelőző időszakot idézi fel. Mögötte kálváriát alakítottak ki, ahol időnként körmenetet tartanak. Nem csak a központban levő templomba érdemes belépni. A település egyik gazdasági forrásaként ugyanis igen nagy hangsúlyt fektetnek a turizmusra. Az idegenforgalommal a Móra-Tourist Nonprofit Kft. foglalkozik. A turisztikai programcsomagok összeállítása mellett számos gazdasági tevékenységet végez, mint néhány saját adminisztrálásban levő szálláshely fenntartása, illetve a más tulajdonban levők népszerűsítése, személyszállítás, rendezvényszervezés, biciklikölcsönzés. A turisztikai irodában pedig helyitermék-boltot is működtetnek, ugyanakkor városnéző elektromos kisbuszokat (Buba Busz) üzemeltetnek, amelyekkel könnyűszerrel elérhetőek a látványosságok. 

Bivalyrezervátum 

Az egyik ilyen érdekesség a várostól nem messze levő Nagyszéksós-tó, ahol bivalyrezervátum működik. Nem véletlenül, hiszen Magyarországon a 16. század óta tenyésztenek bivalyokat, azonban a korszerű mezőgazdálkodásban, állattenyésztésben már nem kifizetődő e haszonállat tartása, az állomány megcsappant, ezért a faj fenntartásáért és némiképpen a hagyomány folytatásaként a szikes tó mellett bivalyrezervátumot létesítettek, ahol mintegy 150 bivalyt tartanak. A tó, amely sajnos az utóbbi időben tapasztalható globális felmelegedés egyik hatásaként néha kiszárad, körbesétálható. Két, fából készült kilátót is építettek, ahonnan csendben megfigyelhető a semlyék (vizenyős terület) élővilága. A tó közvetlen szomszédságában van a Nagyszéksósi-tavi Pihenőház, amely szálláshellyel várja vendégeit, de bárki kibérelheti a helyet csapatépítő foglalkozásokra, családi rendezvényekre. A környéken még bejárható a Csipak- és a Tanaszi-semlyék vagy a Madarász-tó, ahol különleges növény- és állatvilággal ismerkedhetnek meg a természetbúvárok. 

Bivalyrezervátum

Az Ezer Év Parkja

A szabadtéri makettpark 2020-ban nyitotta meg újra kapuit, ezt követően folyamatosan zajlanak fejlesztések mind a makettek, mind a park esetében, mind pedig a szolgáltatások terén. A kültéri rész mai elrendezésében a Kárpát-medencét mutatja be, bizonyos térségeket, tájegységeket az adott régióra jellemző emblematikus épületekkel, közöttük a nagyobb folyók: a Duna, a Tisza, a Maros, a Dráva. Nem csak a makettek közti sétáért érdemes meglátogatni az Ezer Év Parkját. A fogadóépület előterében Fodor István múzeumpedagógus történelem iránti szenvedélyének köszönhetően időszakos kiállítást szerveznek. Ottjártunkkor Petőfi-emlékkiállítás fogadott magángyűjtőktől, tulajdonosoktól kölcsönzött egyedi relikviákkal, mint az eredeti 1848-as zászló, katonai kitűzők, gróf Teleki Blanka ítélete, korabeli rajz Petőfi Sándorról. Fodor István igazi lexikon, aki a történelemkönyvekből kevésbé ismert érdekességeket is felsorol. Az épület alagsorában múzeumpedagógiai foglalkozásokra alkalmas tér van, ahol életkorra, érdeklődési körre lebontott tevékenységeket, „élő” történelemórákat tartanak. A park szolgáltatásai között megtalálhatók a makettek rövid ismertetőjét tartalmazó, ún. vezetőfüzetek és a hozzájuk tartozó kvízfüzetek, de szakvezetés is igényelhető, és a vállalkozó kedvűek korhű ruhákba öltözhetnek be.

Az Ezer Év Parkja 

 Fotók: Vajda György 

Lovasközpont és sportkomplexum 

Mórahalom Szent János térsége alig néhány évtizede alakult át igazi sportkomplexummá. Az Ezer Év Parkja szomszédságában, a 2015 óta működő Futó-Dobó Lovasközpontban található a Patkó Lovas és Szabadtéri Színház, mely nyári szezonban várja a színházi produkciók, nagykoncertek iránt érdeklődőket. Az épületnek 324 férőhelyes karzata van, az előadások alkalmával mobil lelátókat is kihelyezhetnek, így a színház befogadóképessége 1000 ülőhelyesre növekszik. A szabadtéri színház szorosan együttműködik a Nemzeti Lovas Színházzal, mely évről évre különleges lovas produkciókat mutat be Mórahalmon. A látványos előadások megtekintése mellett a lovassportot kedvelők nyeregbe pattanhatnak a központ oktatóinak felügyeletével. A lovasközpont közvetlen szomszédságában műfüves és élő füves futballpálya is található öltözőépülettel, emellett 2020-tól működik a Móradombi Uszoda, amelyben két medence van, a nagyobb, 25×33 méteres vízilabda-mérkőzések lebonyolítására is alkalmas. Ugyancsak 2020-ban épült a Molnár Franciska Judo Csarnok, ahol a helyi dzsúdó-sportegyesület jelenleg közel 80 sportolója tartja edzéseit. A sportlétesítmény országos és nemzetközi versenyek befogadására is alkalmas, ugyanakkor kiváló hely több sportágban edzőtáborozásra. 

Kolo Szerb Kulturális Központ

Mórahalom előnyt kovácsolt abból, hogy három ország – Magyarország, Románia és Szerbia – határához közel fekszik. A határok által elválasztott nemzetek közötti közeledést szolgálja a 2019-ben megnyitott Kolo Szerb Kulturális Központ, amely egy határon átnyúló program segítségével épülhetett meg a városban. Mórahalom a balkáni kultúrának és gasztronómiának kívánt ezzel otthont teremteni, melyet a határ közelsége és más nemzetek iránti nyitottsága alapozott meg. A Kolóban levő mintegy 200 férőhelyes díszteremben különleges zenei, képzőművészeti, színházi, vallási és gasztronómiai élmények várják a látogatókat egész évben. Az előtérben, illetve a teraszon nemcsak kulturális, hanem társadalmi rendezvényeket is lehet szervezni. A kilátóból szép időben a határon túlra is el lehet látni. A központhoz tartozik az Életadó Forrás pravoszláv kápolna és imahely is, mely bárki számára látogatható. 

Élmények tárháza 

Természetesen az idegenforgalmi látványosságok, érdekességek mellett a Móra-Tourist Nonprofit Kft. munkatársai gondoskodnak arról, hogy az életkornak és az érdeklődési körnek megfelelő programokat is ajánljanak a turistáknak. Ezeknek az alapja a Homokhát térség hagyományápolása, amelyet mondhatni korszerű köntösben kínálnak az érdeklődőknek. A természetjárás mellett a környékbeli tanyavilág egykori népi életét és szokásait is bemutató kirándulásokra lehet benevezni, aki pedig figyelemmel kíséri a programokat, ellátogathat az országos kirakodó- és állatvásárra vagy a pálinka- és tepertőfesztiválra. Ami szintén különleges: a településen 10 km-es kerékpárúton lehet közlekedni, míg külterületen több mint 30 km-es bringaúton lehet biztonságosan haladni. Nemcsak a szomszédos településekre (Ásotthalom, Domaszék, Röszke, Zákányszék) lehet eljutni, hanem egészen Bajáig, vagy a határon túl Palics, Szabadka irányába. S mindezért nem kell otthonról hozni a kerékpárt, hiszen kölcsönzési lehetőséget is biztosítanak a turisztikai irodában. A legújabb, még kidolgozás alatt álló programkínálat pedig egészen újszerű, és talán sehol a környéken nem lesz ilyen. A Szegedi Szakképzési Centrum Tóth János Mórahalmi Szakképző Iskolájával együttműködve – amelynek Szilágyi Mihály Kollégiumát ottjártunkkor avatták fel, és ahol vakációban szálláshely is igényelhető, többek között táboroztatásra – egyedi gasztronómiai programot terveznek. A szakkollégium ugyanis a polgármesteri hivatal mellett egy korszerűen felszerelt látványkonyhát is működtet, ahol elsősorban a cukrász és szakács szakon levő diákok gyakorlatoznak. E két szakmát összekapcsolva az idegenforgalommal, nemsokára egy – a szakképzésben oktató mesterszakács, Goda Gábor segítségével – programszerűen is be lehet majd nevezni főző- vagy süteménykészítő programra, ahogy mi is tettük, a konyha által biztosított alapanyaggal és szakmai irányítással. Az igazán kiváló élmény azzal zárult, hogy a néhány óra alatt elkészített háromfogásos ebédünket a szomszédban levő Vanilla Étterem és Cukrászdában fogyaszthattuk el. 

Csupán ízelítőt kaptunk abból, hogy mit kínál ez a nyugodt, tiszta város, ahol azok, akik pihenni, gyógyulni, relaxálni kívánnak, egy hetet is eltölthetnek. Alig több mint egy órán belül autóúton elérhető Szeged, Baja, Hódmezővásárhely, Ópusztaszer, Makó, Arad, Temesvár, Zsombolya, Szabadka, Topolya, ahol egy nap alatt belekóstolhatunk az említett települések kulturális életébe. Akik a többnapos kikapcsolódást választják, azoknak kifejezetten ajánlott a Mórahalom-városkártya, amely kedvezményt biztosít a település szolgáltatóhelyein. Mórahalom az a hely, ahova érdemes visszatérni. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató