2022. szeptember 29., csütörtök

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Hóeltakarítás a Transzfogaras és Transzalpina magashegyi úton

A turistaforgalom előtt egyelőre zárva van a Fogarasi-havasokon átvezető magashegyi út, melyet a remények szerint június végén szeretnének megnyitni, amennyiben sikerül a hótakarótól teljes hosszában megszabadítani az útburkolatot. A Páring-hegységet átszelő, Fehér és Gorj megyét összekötő országúton is még hóeltakarítási munkálatok zajlanak, azt korábban, június elsején nyitnák meg a közúti forgalom előtt. 

A Fogarasi-havasokban jelenleg a 4–5 méter magas jeges hótakarót távolítják el a 7C országútról. Ilyen magas hórétegnél a hóeltakarító gépek nem hatékonyak, ezért nagy teljesítményű markológépet is be kellett vetni. Az út mentén és a hegyoldalakon megmaradt vastag hóréteg a felmelegedéssel és olvadással egyidejűleg lavinaveszélyt jelent még az ott dolgozókra is.

Mindaddig, amíg nem járható az út, és fennáll a lavinaveszély, nem nyithatják meg a közúti forgalom előtt a Bâlea-vízesés és a Bâlea-tó közötti szakaszt. A tavaszi hőmérsékleti értékek ellenére sem olvadt el a jeges hótömeg, így az előző évekhez hasonlóan be kellett vetni a hóekéket és egy buldoexkavátort is a tömött hóréteg eltávolítására. Azoknak, akik a Déli-Kárpátokat átszelő magashegyi átkelő vonzó tájaira szeretnének kirándulni, a Bâlea-vízeséstől lehetőségük van felvonóval feljutni a Bâlea-tó festői környezetébe.

A Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság szóvivője, Elekes Róbert megkeresésünkre kifejtette, hogy a jeges, vastag hóréteg miatt nehezen haladnak a munkálatokkal. A nagy teljesítményű munkagépek használata ellenére is nehezen megy az eljegesedett hóréteg eltávolítása. A 16 kilométeres útszakasz nagy részét megtisztították, a tetőhöz közeledve azonban egyre nehezebb a művelet, és lassabban haladnak, mivel ott a hőmérsékleti értékek csökkennek, az olvadással nemigen számolhatnak. Ugyanakkor a hirtelen felmelegedés lavinaveszélyt jelent, mivel a váratlan hóolvadással akár egy 4-5 méteres hófal is megindulhat, és az útra dőlhet. Az útügyi igazgatóság munkatársai mindent megtesznek, hogy a hagyományos július elsejei határidő előtt megnyithassák a közúti forgalom előtt ezt a szakaszt. A hóeltakarítást a megrongálódott útjelző táblák és korlátok javítása, helyettesítése követi – mondta a szóvivő.

Tudor Duţu, a Brassói Regionális Útügyi Igazgatóság igazgatója hangsúlyozta, hogy a munkálatokat nehezíti a hegyvidékre jellemző időjárás, az alacsony hőmérsékleti értékek, és felfele haladva az egyre magasabb hóréteg. Az út megnyitásáról nem tudnak biztos időpontot mondani, mivel több tényező befolyásolhatja az elképzeléseiket. Mindezek ellenére a megszokott július elsejei időpontnál korábban szeretnék megnyitni.

Fotó: Brassói Regionális Út- és Hídügyi Igazgatóság