2024. july 4., Thursday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Mindannyian tehetünk a fertőzés gyors terjedése ellen

Az elmúlt napokban sorra hozták meg a román hatóságok a rendkívüli intézkedéseket, hogy megpróbálják fékezni a koronavírussal való fertőzési gócpontok gyors elterjedését az országban. A lakosság körében pánikhangulat lett úrrá, tegnap és tegnapelőtt Marosvásárhelyen is megrohamozták a bevásárlóközpontokat, mindenki tartalékolni próbál élelmiszert, gyógyszert. Dr. Vass Levente parlamenti képviselő, egészségügyi szakpolitikus, a képviselőház egészségügyi bizottságának a titkára azonban arra int, ne essünk túlzásokba, észszerűen vásároljunk, ugyanis ha súlyosbodik is a helyzet, az élelmiszerellátás nem kerül veszélybe. A szakpolitikus hangsúlyozta: a legfontosabb, hogy ne essünk pánikba, hanem tartsuk be a hatóságok által megfogalmazott óvintézkedéseket.

Dr. Vass Levente képviselő szerint a kínai és olasz helyzetekből tanulva a román hatóságok megpróbálják elkerülni az ott tapasztalt hibákat. Ezért volt szükség arra, hogy már viszonylag kis esetszámnál olyan preventív intézkedéseket hozzanak, amelyeket, ha a lakosság is felelősségteljesen betart, ha nem is állítható meg a járvány terjedése, de a gócpontok izolálhatók, és a fertőzött betegek száma nem fog napról napra exponenciálisan növekedni.

– Mennyire van felkészülve a romániai egészségügyi rendszer arra, hogy ha jelentősen megugrik a fertőzöttek száma, el tudják látni a súlyosabb állapotba kerülő betegeket?

– A romániai egészségügyi rendszer, az aneszteziológus, intenzív terápiás kollégák el tudják látni a legsúlyosabb komplikációval járó eseteket is, a kérdés az marad az egész rendszer számára, hogy rendelkezik-e kellő kapacitással gyorsan terjedő, rövid idő alatt sok személyt megbetegítő, akár ezer, tízezer esetszámnál fellépő komplikációk esetén. Az epidemiológiai korlátozásnak az a fontos célja, hogy ha el is érünk egy nagy esetszámot, ez minél hosszabb időszak alatt következzen be, késleltessük a gyors terjedését ennek a fertőzésnek, mivel akkor az egészségügyi rendszer képes ellátni azokat a komplikációkat, amelyek jelen vírus esetén főleg a tüdőgyulladással és egyéb társbetegségekkel kapcsolatosak, és főleg az idősebb korosztályt érintik. A napokban a képviselőház egészségügyi és családügyi bizottsága megszavazott egy olyan sürgősségi kormányrendelet-kiegészítést, amely a kormánynak további 200 lélegeztetőgép megvásárlására adott felhatalmazást, amelyeket szükség esetén intenzív terápiás ágyaknál használhatnak fel.

Ugyanakkor a katonaság is rendelkezik katasztrófahelyzetek esetén bevethető tartalékokkal. Az a fontos, és ezzel meg szeretném nyugtatni az embereket, hogy a romániai egészségügyi rendszer rendkívül sok kapacitást képes mobilizálni olyan esetekben, mint amilyen ez a járvány is. Hiszen ha kissé átszervezik a munkát, például a nem életbevágóan sürgős műtéteket elhalasztják, akkor a kapacitás nagymértékben növelhető. A lélegeztetőgépek, kórházi ágyak és a személyzet száma kapcsán is azt lehet mondani, hogy fel van készülve arra, hogy egy sok embert érintő járvány esetén a komplikációkkal járó eseteket ellássa. Ezért tartom fontosnak, hogy mindenki hiteles forrásból tájékozódjon az epidemiológiai ajánlásokról, és azokat be is tartsa, és ne pánikoljon, ha ne adj isten ő vagy valamelyik családtagja megfertőződik.

– Az utóbbi két-három nap eléggé megugrott a fertőzöttek száma, mire számítanak az elkövetkező időszakban a hatóságok?

– A hét elején meghozott, szerintem helyes epidemiológiai intézkedéseknek az volt a célja, hogy a kontaktok számát csökkentsék, hogy a fertőzötteknél azonosítani tudják, hogy kivel találkozott még az egyén, hol jelenhet meg fertőzéses góc, kik azok, akiket meg kell vizsgálni, esetleg el kell különíteni. Gyerekek esetében ez nehezen lett volna megvalósítható, ezért került sor az iskolák bezárására. És azt kell mondjam, hogy meghozta a várt eredményt, mintegy ötven százalékkal jobbak a mutatók, mint amire számítani lehetett a hét elején. De ez nem azt jelenti, hogy akár bizonyos kihágások miatt ez nem fog változni, és nem kell majd visszatérni arra a forgatókönyvre, amitől óvnánk az országot és a lakosságot.

– Az egyik leggyakoribb kérdés, ami a közösségi oldalakon felmerül az emberekben, hogy miért nem zárják le azonnal a határokat, hiszen a külföldről, elsősorban Olaszországból érkező tömegek fokozzák a fertőzés terjedésének a veszélyét…

– Habár járványügyi szempontból célravezető lenne ez a lépés, mégis, ha egyénekre, családokra bontjuk le ezt a kérdést – és most gondoljon mindenki a házastársára vagy éppen az ott tartózkodó gyerekére –, nem tilthatjuk meg, hogy román állampolgár, legyen az román vagy magyar nemzetiségű személy, az országba hazajöhessen. Pontosan ez a célja a karanténba helyezésnek, otthoni elkülönítésnek, hogy ezeket az embereket fogadhassuk, de ugyanakkor a többi lakost védjük az esetleges fertőzéstől. A napokban parlamenti sajtónyilatkozatban hívtam fel a figyelmet arra, hogy mindössze 1338 lej jövő tavaszig történő kifizetésével teljes körű egészségügyi szolgáltatáscsomaghoz férhet hozzá a 2020-as évben egy, az EU-ban hivatalos munkahellyel nem rendelkező, hazatérő honfitársunk. A szolidaritást ennek befizetésében is mérhetjük és kérhetjük.

– A lakosságon úrrá lett a pánik, az utóbbi két napban lerohanták az élelmiszerboltokat, tartalékokat próbálnak felhalmozni arra az esetre, ha súlyosbodik a helyzet. Van-e bármiféle biztosíték arra, hogy ez esetben is fennakadás nélkül biztosítva lesz az élelmiszer-, gyógyszerellátás?

– Az olaszországi, illetve más államok példája is bizonyíték erre, és a román állam, valamint a szolgáltatóegységek is fel vannak készülve, messzemenően fogják tudni biztosítani az élelmiszerellátást a legsúlyosabb járványhelyzetben is. Olaszországban a gyógyszertárak, az élelmiszerboltok, a kórházak, a lakosság biztonságáról gondoskodó szervek folyamatosan dolgoznak, olyan körülmények között is, hogy vesztegzár és rendkívüli állapot van az országban. Nincsen okunk élelmiszerhiánytól tartani, ellenben mivel ajánlott, hogy minél kevesebbet sétáljunk a lakásunkon kívül, minél kevesebbet találkozzunk más emberekkel, ennek jegyében be lehet szerezni akár egy hétre, de legtöbb két hétre szükséges élelmiszereket, ennél hosszabb periódusra nincs értelme tartalékolni. Az ellátórendszer Bukarestben is, Marosvásárhelyen is képes lesz a lakosság élelmiszerigényét messzemenően kielégíteni.

 – Az utóbbi napokban Marosvásárhelyen is volt rá példa, hogy a Németországból hazatért édesanya a SMURD-ra vitte kisgyerekét, akin koronavírusra utaló jeleket vélt felfedezni, ezáltal veszélybe sodorva az ott várakozó pácienseket, betegeket. Mi a helyes eljárás, ha fennáll a gyanú, hogy megfertőzödhettünk?

 – Az ajánlott eljárás az, hogy első lépésben azonnal értesítsük telefonon a családorvosunkat, beszéljük meg vele, hogy mi a teendő. Nagyon fontos, hogy ne menjünk olyan közegbe, ahol megfertőzhetünk más embereket, és, amennyire csak lehet, a szeretteinktől is távolmaradva próbáljunk segítséget kérni. Mindenki értse meg, hogy egy ilyen járvány esetén ebben a fázisban az a fontos, hogy emlékezzünk, és tudjuk pontosan, hogy kivel találkoztunk, esetleg kitől kaphattuk el, illetve kinek adhattuk tovább a fertőzést. Ez kulcskérdés ilyenkor. Minél kevesebb emberrel kerüljünk kapcsolatba, és ezáltal is korlátozzuk egy esetleges fertőzöttel való találkozás lehetőségét. És ez érvényes a járóbeteg-, valamint a családorvosi rendelőkben is, ezért fontos, hogy betartsuk a szabályokat. Bármilyen panaszunk van, először telefonon jelentkezzünk be, ne rohanjunk azonnal egyszerre öten-tízen a családorvoshoz, mert esetleg, ha addig nem voltunk fertőzöttek, a mellettünk ülőtől elkaphatjuk a fertőzést.

– Bukarestben a híradások arról számoltak be, hogy a járóbeteg-rendelők bejáratánál óriási sorok kígyóztak, mert ellenőrizték a betegeket belépés előtt. Marosvásárhelyen tudomásom szerint egyelőre ilyen intézkedést nem hoztak, de lehet-e erre számítani az elkövetkezőkben?

– A vírusfertőzés járványtani szempontból még abban a fázisban van, hogy mindenkinél, aki megfertőződött, tudták azonosítani a kontaktot, azaz azt a külföldről érkező vírushordozó személyt, akitől származik a fertőzés. Akkor lesz gond járványtani szempontból, amikor olyan fertőzöttek lesznek, akik esetében az epidemiológiai vizsgálat során nem találnak olyan kontaktot, aki vagy külföldről érkezett betegtől, vagy egy ilyen beteg által megfertőzött személytől kapta el a vírusfertőzést. Ebben az esetben az egyén pozitív diagnózisa azt is jelenti, hogy abban a helységben van valahol még legalább egy személy, akit nem azonosítottak, és aki abban a pillanatban is fertőzhet. Ebben a fázisban – és megvan minden esély arra, hogy ez bekövetkezzen – lesz aktuális a járóbeteg-rendelőkben is a még fokozottabb odafigyelés. Ez az, amire a családorvosok is készülnek, amikor arra kérik a betegeket, hogy szokják annak a gondolatát, hogy telefonon kell bejelentkezni.

– Az olaszországi helyzet kapcsán rengeteg pánikkeltő információ lát napvilágot, robbanásszerűen megugrott az esetek száma, leterheltek az intenzív osztályok, miközben a hatóságok nem győzik hangoztatni, hogy az esetek nagy részében enyhe lefolyású a vírus okozta betegség.

– Olaszországról tudni kell, hogy a legidősebb populáció él ott, és azt is, hogy egy bő héttel ezelőtt még zsúfoltak voltak az ottani éttermek. A lakosság nem vette elég komolyan a hatóság által hozott óvintézkedéseket. Ezért nem győzzük hangsúlyozni, hogy a legfontosabb, amit tehetünk, hogy nem kell pánikolni, csupán komolyan kell venni az intézkedéseket, amelyeket a hatóságok kérnek tőlünk. Ezért hívtuk fel a figyelmet arra is, hogy ha már a hét elején bezártak az iskolák, óvodák, a gyerekeknek, fiataloknak nem szabad más, nagyobb közösségbe menni, bevásárlóközpontokban járkálni. Ha Olaszországban 2300 új beteg jelent meg egy nap alatt, akkor annak, statisztikailag számítva 1-2 százalékánál várható az elhalálozás, de ennél magasabb, akár 5 százalékra is tehető azoknak a száma, akik intenzív terápiás ellátásra szorulnak. Ha a 2300-nak az öt százalékát vesszük, az azt jelenti, hogy egy nap alatt mintegy 120 új beteg szorul intenzív terápiára, ami az olasz egészségügyi rendszert is nagy kihívás elé állítja. Ezért fontos, hogy mindenki tartsa be a szabályokat, és együtt, közösen lassítsuk a járvány terjedését, mert ez azt jelenti, hogy az egészségügyi rendszer képes lesz a legbonyolultabb eseteket is hatékonyan ellátni.

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató