2024. july 29., Monday

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Marossárpatak, a fejlődő község

Felújított, restaurált, kibővített, avagy az alapoktól újjáépített, gyönyörű épületek, problémás ivóvízhálózat, gazdag kulturális élet, a járvány ideje alatt is fegyelmezett lakosság. Marossárpatakon jártunk, ahol egy dinamikusan fejlődő község képe bontakozott ki előttünk. A megvalósításokról, folyamatban lévő projektekről, tervekről és gondokról beszélgettünk Kozma Barna újraválasztott polgármesterrel.


Kozma Barna polgármester 



Felújított és felújítás alatt lévő épületek sorozata

– Az elmúlt időszakban elég sok mindent sikerült megvalósítani. Sárpatakon az egyik legfontosabb projektünk a kultúrotthon újjáépítése volt. 2008-ban vissza kellett szolgáltatnunk az épületet a Teleki családnak, mert az a család tulajdonában volt. Teleki Samu annak idején rendszeresen látogatott Erdélybe, sokszor beszélgettünk vele, végül eladta az épületet a falunak a felbecsült érték körülbelül 40 százalékáért. 

Az épület felújítását önrészből nem tudtuk volna megvalósítani, így vártuk az uniós pályázatok keretén belül felmerülő lehetőséget. Az országos vidékfejlesztési program keretében (PNDR) pályáztunk, a felújítás egy részét az épület rossz állapota miatt önrészből álltuk. A hivatalos átadás 2019 végén, Marossárpatak fennállásának 700. évfordulóján történt meg. Szinte teljesen újjá kellett építenünk, de megérte.

Ugyancsak az elmúlt mandátumban a pókai kultúrházat sikerült teljesen felújítani: konyha, központi fűtés, új tetőszerkezet stb., illetve a DC147-es községi utat leaszfaltoztuk. Ott első körben 2015-ben 1,3 kilométert sikerült leaszfaltozni, a fennmaradt 1,9 kilométert 2020-ban fejeztük be az országos településfejlesztési program (PNDL) keretében nyert pályázati finanszírozásból. Az új útnak köszönhetően azok az elszármazottak, akik el akarták adni a házaikat, inkább felújították őket, és hazajárnak, aki pedig mégis eladta, hétvégi háznak adta el – rengetegen vásároltak itt házat Marosvásárhelyről, ezeket a házakat is mind felújították. A falvak nem ürültek ki. Ezért is fontos, hogy minél több beruházásunk legyen, mert ezzel itt tartjuk vagy visszacsalogatjuk a lakosságot, a fiatalságot. Szerencsére a legnagyobb része azoknak, akik kimennek dolgozni külföldre, itthon fekteti be a keresett pénzt. Itt építenek vagy újítanak fel házat, így a kivándorlás, amely ugyan nálunk is létező jelenség, nem öltött aggasztó méreteket. 

Az elmúlt mandátumban műfüves pályát is sikerült létrehozni. Nagyon fontos számunkra a sport, de nem tudtunk pályázni, így ezt önerőből építettük fel. Szintén az elmúlt mandátumban vidékfejlesz- tésre nyújtott pályázati alapokból vásároltunk egy új traktort új pótkocsival, frontális bozótvágóval, amellyel a legelőket tudjuk takarítani, és egy hidraulikus hátsó bozótvágóval, amellyel az árkok szélét, az útpadkákat tisztítjuk. Ekkor került sor a pusztaalmási kultúrotthon belső felújítási munkálataira – központi fűtés, új padlócsempe, felújított színpad, új mellékhelyiségek – is. Ezeket a munkálatokat is saját költségvetésből finanszíroztuk. Elkezdtük továbbá az orvosi rendelő felújítását és manzárdosítását, valamint az iskola bővítését és felújítását. Hála istennek a község területén van szaporulat, és nagy szükség volt az iskola felújítására: 550 gyerekünk van, óvodás kortól nyolcadik osztályig. Mind az orvosi rendelő, mind az iskola felújítását PNDL-s pályázatból finanszírozzuk. Remélem, hogy május-június végéig elkészül a rendelő, amelynek befejezése a kormánypénzek átutalásának csúszása miatt halasztódik, és az iskola felújítása, bővítése is befejeződik. Utóbbinál jól haladnak a munkálatok, a hátsó szárny belső része elkészült, utána fognak neki a tetőszerkezetnek, majd a külső munkálatoknak. Szintén a múlt mandátum idején nyertünk a PNDR keretén belül egy uniós pályázatot a mezőmajosi kultúrotthon felújítására. Ott jelenleg is zajlanak a munkálatok, az év végéig megtörténik az átadás. 


Elkészült a múzeumnak helyet adó tájház      Fotók: Nagy Tibor



920.000 lejből restaurálták a gyönyörű református templomot

Sárpatakon az elmúlt évek során a református templomot teljes mértékben felújítottuk. Ebben nagy szerepe volt Kató Béla püspök úrnak, a püspöki hivatalnak, és nem utolsósorban a magyar kormánynak, amely finanszírozta a felújítást. Abban a szerencsés helyzetben voltunk, hogy a mi pályázatunkat is nyertesnek minősítették. 760.000 lejt kaptunk a püspöki hivataltól (ez az összeg a magyar kormánytól érkezett), és kétszer pályáztunk a hazai kultuszminisztériumhoz, ahonnan kétszer 80.000 lejt kaptunk. Ebből az összegből mindent-mindent felújítottunk és kicseréltünk. Többek között központi fűtést szereltünk be, kicseréltük a padokat, a karzatokat, a villanyhálózatot, a harangok elektronikai részét, a számítógépes vezérlést, csak az orgona felújítása van még hátra. De erre is nyújtottunk be pályázatot a Bethlen Gábor Alaphoz – remélem, hogy pozitív lesz az elbírálás, és akkor ezt is meg tudjuk valósítani.


A felújított református templom belseje



Van ivóvízhálózat, de nem a településé – egyelőre

Sárpatakon a legnagyobb problémánk az ivóvízhálózat. Egy régebbi, hosszú procedúra eredményeként a bankkal szemben megnyertük a pert, megkaptuk a garanciapénzt, most egy olyan dokumentáción dolgozunk, ami a megvalósíthatósági tanulmányhoz kell, amely szerint Vajdaszentiványról az Aquaserv által biztosított vizet le szeretnénk hozni Sárpatakra. Ezt a pályázatot az Országos Befektetési Társasághoz (CNI) szeretnénk benyújtani. Hogy lesz-e finanszírozás vagy sem, még nem tudom, de megpróbáljuk kihasználni ezt a lehetőséget, hogy ott legyünk a várólistán. Sajnos a sárpataki ivóvízhálózatot vízzel ellátó Jézus kútjának nincsen olyan vízhozama, amilyen kellene legyen. A 2005-ös vízhozam mára a felére csökkent. A kutakban nincsen víz, sokan ezer literes tartályokban hordják a vizet. Tudtuk, hogy hol vannak a források, ott kutakat létesítettünk, hogy segítsük az embereket. A vezetékes vizünk hivatalos átadása nem történt meg, jogilag a rendszer nem az önkormányzaté, ezért kellett újra készítenünk a dokumentációt – ameddig zajlott a törvényszékes tárgyalás, semmit sem tudtunk tenni. Az Aquaserv által behozandó vízre a már meglévő rendszerünkkel csatlakoznánk, viszont ki akarunk alakítani egy új víztározót. Az új tanulmány három komponensű: van a vezeték, amely több mint 10 kilométernyi hosszúságú, ezen keresztül hoznánk a vizet Vajdaszentiványról, van egy pumpaház, ahol a vizet tisztítjuk, és egy új víztározó, amit a mostani mögé fogunk majd felépíteni. Hogy ezt ki működteti majd, a tanács eldönti. 

Az elmúlt időszakban a sárpataki szennyvízhálózat csatlakozási pontjainak kiépítésére is folytattunk közbeszerzési eljárást. A rendszer főgerincét kiépítettük, a szennyvíztisztítót felépítettük, már csak az üzembe helyezés és a lakosság csatlakozása következik. Erre immár a törvény is kötelezi az embereket. Lesz bővítés is – egy, ugyancsak a CNI-hez benyújtott pályázatunk a mellékutcák aszfaltozását célozza meg, ezért is szeretnénk a csatlakozási vezetékeket mihamarabb kiépíteni, természetesen még az aszfaltozás előtt. Csak a két községi utunk van leaszfaltozva, a közel 27 kilométernyi mellékutca mind kövezett út, az ezek aszfaltozására benyújtott pályázatunk sikertelen volt. A mezei utak aszfaltozására azonban kaptunk támogatást, ezekből közel 7 kilométernyit aszfaltoztunk le. Persze nem esztelenül, például van olyan mezei út, amit leaszfaltoztunk, és utána a belterületet abba az irányba növeltük, így ha akar majd oda építeni valaki házat, azt majd aszfaltúton közelítheti meg.

Még nincs költségvetésünk, nem tudni, mi lesz, nekünk azonban tervezni kell. A sárpataki iskola, az orvosi rendelő esetében vannak önrészek is, van egy nyertes pályázatunk a gépparkunk számára építendő garázsra, ennek már csak a kivitelezési tervét kell jóváhagyják. A múzeumunk felújított épületét nemrég átvettük, az előtte lévő árkot le akarjuk fedni, és járdát akarunk építeni, a kerítés építését önrészből finanszíroztuk. 


Új szárnyat kap az iskola



Gazdag kulturális élet és járványhelyzet

A kulturális élet gazdag a községben. Hagyományt teremtettünk a néptánc- és huszárfesztiválunkkal, rengetegen ellátogatnak hozzánk. A járvány alatt természetesen nem, de az elmúlt években sok látogató jött ki, nagy sikere volt a kétnapos lovas bemutatóknak. Nagy hagyománya van a Berekméri Ede által szervezett februári nótaesteknek is. Az iskolában táncoktatást szervezünk a gyerekeknek, ennek a finanszírozását az önkormányzat teljes mértékben felvállalta. A Marossárpatakért Egyesület népviseletre is pályázott és vásárolt a gyerekeknek és felnőtteknek. Mindenünk van, de sajnos egy kicsit elkényelmesedtünk a járvány alatt. Remélem, hogy miután mindez lejár, ismét kedvet kapunk ahhoz, hogy újra együtt legyünk, hogy minél több rendezvényre ellátogassunk, hogy újraélesszük a közösségi életet a községben.

A koronavírus-járvánnyal kapcsolatosan problémáink szerencsére nincsenek. A megyei tanács alárendeltségébe tartozó beteggondozóban rendszeresen végeztek teszteket. Voltak, akiknek pozitív eredményük volt, tünetmentesként. Ők két hétig karanténban voltak. Jelenleg két esetünk van, ugyancsak karanténban. Az emberek fegyelmezettek. 





Jövőbeli tervek

Minden a pénz körül forog. Szeretnénk kialakítani egy piacteret is. Megvan a terület, területrendezést kellene eszközölni, lefedni azt a részt, ökovécéket vásárolni vagy bérelni. Pókakeresztúrra szeretnénk egy új kultúrotthont építeni. A jelenlegi, vályogból készült épület egyik oldala már kidőlt. A CNI-hez benyújtottuk a pályázatot, kaptunk levelet, miszerint rajta vagyunk a támogatási listán, és elkezdhetjük a megvalósíthatósági tanulmányt; már dolgozik rajta a tervező. Ha minden jól megy, ezen mandátum alatt el is készül az épület. 

A Környezetvédelmi Alapnál megnyertünk egy pályázatot, ami a közvilágítás felújítását, a lámpatestek cseréjét tartalmazza. A tavasszal LED-es lámpatesteket szerelünk Sárpatakon és Pókának egy részén, mert a lélekszám szerint megadott pénzösszeget nem léphetjük túl. 3800 lelkes községként csak 100.000 eurót tudtunk lehívni, de értesüléseink szerint lesz még kiírás, és akkor a község többi részén is kicseréljük a lámpatesteket. 

Ez a weboldal sütiket használ

A jobb szolgáltatás nyújtásának érdekében sütiket használunk. Az oldal jobb felhasználása érdekében kérjük, fogadja el a sütiket. További információ itt: Adatvédelmi tájékoztató