2022. szeptember 30., péntek

Hiteles tájékoztatás, közösségformáló vélemények

Marosvásárhely

Beruházási lehetőségek iránt érdeklődött

Pénteken délelőtt a Maros Megyei Kereskedelmi és Iparkamara vendége volt Thomas Hanson, az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének kereskedelmi attaséja. Az amerikai–román kereskedelmi kapcsolatok lehetőségei címmel tartott kerekasztal-beszélgetésre 25 cég képviselője jelentkezett be, nagyrészt olyanok, akiknek vannak külkapcsolataik, vagy szándékukban áll létesíteni. 

Vasile Pop, a kereskedelmi kamara elnöke röviden bemutatta megyénk kereskedelmi lehetőségeit, hangsúlyozva azokat az iparágakat, amelyekben élen járunk. „A külföldi beruházók előtt nyitva állnak a lehetőségek, hiszen jól képzett munkaerő, komoly üzleti partnerek állnak az érdeklődők rendelkezésére” – mondta többek között. 

A prezídiumban ülő meghívottként jelen volt Leonard Azamfirei szenátor, a MOGYTTE rektora. Elmondta, hogy van már kapcsolatuk amerikai egyetemekkel, és konkrétan elárulta, hogy nemrég készült el egy orvostechnológiai park létesítésének a terve, amelynek megvalósítására várhatóan két hónapon belül világbanki hitelt vesznek fel. Ez egy olyan kutatóközpont lesz, ahol orvosi műszereket, gépeket, felszereléseket fejlesztenek és más, a szakterületen levő csúcstechnológiával foglalkoznak. Egy műszaki HUB-ot (társulást) hoznának létre, ahol szívesen látnak amerikai partnereket is. Ovidiu Georgescu, a Maros Megyei Tanács alelnöke a megye lehetőségeiről tájékoztatta a vendéget, és azt ígérte, hogy érdeklődők esetén a megyei önkormányzat mindenben támogatja a beruházókat. Négy fontosabb területet jelölt meg, ahova szívesen vár a megye vállalkozókat, ezek: zöldenergia előállítása, a középületek hőszigetelése, elektromos töltők és akkumulátorok gyártása környezetkímélő járműveknek, hidrogénalapú üzemanyag gyártása. Maros megye a 2021–2027-es helyreállítási terv alapján 2,5 milliárd eurót kap az uniótól, ebből szeretnék villamosítani a Déda–Szászrégen vasútvonalat, kiépíteni a nyárádtői közlekedési csomópontot, és újabb ipari parkokat létesíteni Szászrégenben és Marosludason a meglévők bővítése mellett. Ez önmagában is óriási lehetőség a vállalkozóknak. Már megvannak a konkrét tervek, várják a kivitelezőket. Ionela Ciotlăuş, a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal gazdasági tanácsadója kifejtette, hogy a város nyitott minden beruházásra. A közberuházások között elsőbbséget élvez a polgármesteri hivatal szolgáltatásának digitalizálása, egy műszaki-üzleti campus létrehozása, illetve az épületek „zöldítése”, ezenkívül folyamatban van a város utca- és iskolahálózatának korszerűsítése. 

A tájékoztatók után Thomas Hanson felvázolta az Amerikai Egyesült Államok bukaresti nagykövetségének kereskedelmi tevékenységét. Az első tevékenységi kör a közigazgatóságok digitalizálására vonatkozik, ebben nyújtanak konkrét segítséget, illetve vezetőképzésben is részt vesznek. Elsősorban az amerikai kis- és középvállalatokat segítik abban, hogy termékeiket exportálják romániai cégeknek. Amerika érdekelt a védelmi rendszer kiépítésében és az ezt szolgáló technológia fejlesztésében, mint pl. az 5G-s kommunikációs hálózat vagy a nukleárisenergia-fejlesztés. És nem utolsósorban a romániai cégeknek szerveznek lehetőséget arra, hogy egy-egy amerikai régióban bemutatkozzanak, partnereket keressenek. Évente közel 30-35 kereskedelmi, szakmai rendezvényre juttatnak ki romániai cégeket (egy 37 eseményt tartalmazó listát is kézbesítettek). Évente egy több mint 100 oldalas beruházási útmutatót adnak ki, amiből az amerikai lehetőségekről lehet tájékozódni. Kapcsolataik vannak több kereskedelmi kamarával, különböző üzleti társulásokkal, ugyanakkor a világban is több irodát működtetnek, külön alosztály foglalkozik a Balkán országaival. 

Az amerikai vendég ismertetője után bemutatkoztak a cégvezetők: konkrét együttműködési lehetőségeket ajánlva az autógyártás, mezőgazdaság (bár ez nem tartozik az attasé által képviselt iroda hatáskörébe), gépgyártóipar és zöldtechnológia terén. Az attasé kíváncsi volt arra, hogy milyen a környékbeli munkaerőpiac, tudják-e biztosítani a szakképzett munkaerőt. Továbbá az is érdekelte, hogy mennyire fogékony a kormány, a helyhatóságok, illetve a lakosság a zöldtechnológiára, a „zöld” életmódra való áttérésre. A válaszokból kiderült: érdeklődés van, de még messze állunk attól az életformától, amely már kialakult a tőlünk nyugatabbra levő országokban és természetesen az Egyesült Államokban. A Népújság arra volt kíváncsi, hogy az elmúlt időszakban hány amerikai cég érdeklődött romániai lehetőségek iránt, de nem kaptunk választ, mondván, hogy erről a Külügyminisztérium tud tájékoztatni. Az attasé azt is elmondta, hogy a kereskedelmi kapcsolatok erősítésével kiszorítanának „más országokat” a globális piacról, de kérdésünkre nem pontosította, hogy melyekről van szó. 

Elmondta: az a feladata, hogy az Amerikai Egyesült Államok iránt érdeklődőket támogassák. A hadiipari együttműködés kapcsán annyit árult el: az Amerikai Egyesült Államok és Románia közötti „stratégiai védelmi partnerkapcsolat” égisze alatt létesítendő rendszer berendezéseinek kiépítésében érdekeltek. 

A kerekasztal-beszélgetést követően a cégvezetők közül néhányan közvetlenebbül, személyesen is válthattak szót az attaséval. 

Thomas Hanson 

Fotó: Vajda György